Vizuelna umjetnost

Ova slika nije viđena u javnosti 45 godina (FOTO)

Ova slika nije viđena u javnosti 45 godina (FOTO)
Foto: Twitter / Printscreen | Ova slika nije viđena u javnosti 45 godina (FOTO)

​Rani rad britanskog umjetnika Dejvida Hoknija, slika koja prikazuje njegov dobro poznat motiv s bazenom, a koja u javnosti nije viđena više od 40 godina, kreće na aukciju uz procjenu po kojoj bi mogla biti prodata za oko 20 miliona dolara.

Hokni (86) je 1965., nakon prvog putovanja u Los Anđeles, naslikao Kaliforniju, sliku koja prikazuje dvije gole figure u otvorenom bazenu.

Od 1968. djelo je u privatnoj kolekciji. Zadnji je put u javnosti viđeno 1979. i vrhunac je licitacije koju će 7. marta održati aukcijska kuća "Christie's" pod nazivom "20th/21st Century: London Evening Sale".

Slika se u katalogu nudi kao primjerak s "cijenom na upit", a znalci procjenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 miliona dolara.

"Riječ je o jednom od najranijih primjera Hoknijevih slika s motivom bazena", rekla je "Reutersu" Tesa Lord, upravnica "Christie's-ovog" odjeljka za poslijeratnu savremenu umjetnost.

Godine 2018. Hoknijevo djelo iz 1972. "Portret umjetnika" (Bazen s dvije figure) prodato je za 90.3 miliona dolara. Bila je to rekordna cijena za djelo živog umjetnika na jednoj aukciji.

"Puno je dodirnih tačaka između dva djela. Uz to smo od rekorda postignutog te 2018. svjedočili naglom širenju tržišta i pojačanom interesu za slike Davida Hoknija", rekla je Lord.

"Kalifornia" će u martu najprije biti izložena u Parizu i Njujorku, prije nego što bude vraćena u London, gdje će takođe biti izložena prije prodaje, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije