Vizuelna umjetnost

Pariskom Muzeju lepeza prijeti zatvaranje

Pariskom Muzeju lepeza prijeti zatvaranje
Foto: N.N. | Pariskom Muzeju lepeza prijeti zatvaranje

Pariski Muzej lepeza mogao bi da postane najnovija žrtva virusa korona iz oblasti kulture, zbog čega je UNESCO pozvao vlasti Francuske da učine više kako bi spriječile njegovo gašenje.

Muzej, koji ima status istorijskog spomenika, imao je rok do nedjelje u ponoć da plati više od 117.000 evra duga za zakupninu, koji je uglavnom posljedica gubitaka usljed karantina zbog pandemije virusa korona.

U suprotnom će ovaj muzej biti zatvoren, kao i radionica u okviru njega u kojoj su nove generacije učile da dizajniraju i restauriraju lepeze.

Iako rijetko interveniše na sličan način, UNESCO je pozvao Francusku da poštuje primjenu "zaštitnih mjera definisanih za to konkretno nasljeđe".

Direktorka Muzeja An Oge kaže da bi to bila tragedija i da ne može da vjeruje da će Parižani dozvoliti da dio njihove baštine nestane.

Ogeova navodi da je iscrpljena od borbe za opstanak na koju su prinuđene manje kulturne institucije, dok su veće pošteđene, kao Galerija "Ufici" u Firenci, koja će ove nedjelje biti ponovo otvorena.

"Kao i svi mali muzeji, i mi smo imali problema ranije, ali je ova zdravstvena kriza bila katastrofa", rekla je Ogeova.

Sudski izvršioci čak prijete da će od danas obavljati zapljene muzejskih eksponata, kojih ima 2.500, uključujući istorijske lepeze od oklopa kornjače, čipke i svile, ukrašene dijamantima i rubinima.

Kao i mnogi od 130 pariskih muzeja, Ogeova navodi da je i njen, koji ulaz naplaćuje sedam evra, morao da bude zatvoren tokom najvećeg dijela 2020. godine zbog ograničenja koje je vlast uvela radi suzbijanja virusa korona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije