Vizuelna umjetnost

Pečat Stefana Nemanje biće izložen u julu

Pečat Stefana Nemanje biće izložen u julu
Foto: Istorijski muzej Srbije | Pečat Stefana Nemanje biće izložen u julu

​Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. vijeka, koji je početkom maja otkupljen od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina za 12 hiljada evra stigao je u Srbiju, nalazi se Istorijskom muzeju, juče je predstavljen na konferenciji za medije i riječ je o prvom originalnom predmetu koji ova kuća sada posjeduje a da je pripadao osnivaču loze Nemanjića, rekla je za "Politiku" Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Zbog toga i jeste izuzetno vrijedan eksponat, dodaje ona, napominjući da se većina predmeta koji su u vezi sa Nemanjićima, nalazi u manastirskim riznicama. Istovremeno, predstavljen je javnosti i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882, kada je Srbija proglašena za kraljevinu, a koji su, nakon otkupa takođe od aukcijske kuće "Artemide aste", muzeju poklonili Nevena i Saša Dimitrijević.

"Kako je pečat Stefana Nemanje, koji se nalazio na nekom ugovoru ili povelji, tačno došao do Italije, ne znamo, rečeno nam je iz aukcijske kuće da je bio vlasništvo jednog čovjeka iz Grčke, koji ga je donio zajedno sa drugim predmetima. Aukcija je bila vrlo interesantna, kuća 'Artemide aste' reagovala je na više pisama koja sam im napisala, u kojima sam ih zamolila da nam izađu u susret i da prije aukcije mi kupimo pečat, pošto smo ih obavijestili o značaju koji predmet ima za nas. I oni su se sa tim složili, prodavac prije svega, koji je pristao da ga proda zastupniku našeg muzeja. Garancija za novac je bila data, pečat je sasvim legalno ušao u zemlju, prijavili smo ga na carini, imali smo špeditera koji nas je sačekao. Doznali smo u međuvremenu da je oko sedamdeset kupaca konkurisalo za pečat, a desetak ih je tražilo da ga kupi pred aukciju" priča Dušica Bojić.

Dr Vujadin Ivanišević, naučni savjetnik u Arheološkom institutu, istakao je da je za svaku pohvalu da su Istorijski muzej Srbije i Ministarstvo kulture pokrenuli politiku otkupa građe koja se vezuje za istoriju srpskog naroda.

On dodaje da pečat Stefana Nemanje ima izuzetan značaj ne samo za muzej u kojem se sada nalazi već za cjelokupnu srpsku istoriografiju, prenosi "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije