Vizuelna umjetnost

"Percepcije" zapažene u Japanu

"Percepcije" zapažene u Japanu
Foto: N.N. | "Percepcije" zapažene u Japanu

KJOTO - Projekat "Percepcije", koji je realizovan u partnerstvu "British Councila" s pet regionalnih kulturnih institucija, među kojima i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) iz Banjaluke, prezentovan je na jednoj od najznačajnijih svjetskih muzejskih konferencija generalnoj konferenciji ICOM-a.

Kako je saopšteno iz MSU RS, pomenuta konferencija ove je godine održana u periodu od 1. do 7. septembra u japanskom gradu Kjotu.

"Generalna konferencija ICOM-a, koja se održava svake tri godine, a koju je ove godine posjetilo više od 4.500 muzejskih stručnjaka, predstavlja jedinstvenu priliku za članove iz 141 države za razmjenu iskustava i budućih planova za saradnju, te za usavršavanje u području kulturne baštine upravljanja muzejima. Tema generalne konferencije u Kjotu bila je 'Muzeji kao kulturni habovi: Budućnost tradicije'", saopšteno je. Predstaviti projekat iz zapadnog Balkana kao primjer dobre prakse na ovako značajnom svjetskom muzeološkom događaju, saopšteno je dalje, potvrđuje kvalitet modela saradnje i stručnjaka koji vode najvažnije institucije kulture u regiji uprkos izazovima s kojima se susreću.

"Posjeta generalnoj konferenciji ICOM-a i mogućnost da se ovako jedan značajan projekat predstavi na tako visokom rangu, posebno je važna za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je bio jedan od učesnika projekta 'Percepcije'. Činjenica da je i svih pet kustosa koji su učestvovali na projektu imalo priliku da posjete Japan je veoma važna zbog mogućnosti njihovog usavršavanja, umrežavanja i novih potencijalnih saradnji", kazala je Sarita Vujković, direktorica MSU RS. Ona ističe da je izložba "Percepcije" svoje predstavljanje imala u Nacionalnom muzeju Kjota, jednoj od centralnih muzejskih institucija u Japanu, a da su se uz ovaj projekat predstavili i međunarodni projekti drugih muzeja.

"Generalna konferencija ICOM-a svaki put otvara nova pitanja i nove smjernice, a ove godine u fokusu je bila nova muzejska definicija, koja je najviše zaintrigirala muzejske stručnjake i zbog koje su vođene važne diskusije i polemike. Takođe, ove godine se razgovaralo i o dekolonizaciji kao širem muzejskom problemu, koji zaokuplja brojne muzeje i problematiku muzejskih zbirki, a koje je sada moguće na nov način posmatrati", navela je Vujkovićeva.

Podsjetimo da se projekat "Percepcije" sastojao od pet izložbi, koje su bile prikazane širom zapadnog Balkana i koje su u posebnom fokusu imale radove žena. Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima su izložbe prikazane. Svaka izložba sastojala se od radova najpoznatijih britanskih umjetnica iz kolekcije "British Councila", a uz ovu izložbu u Banjaluci predstavljeni su i radovi regionalnih umjetnica iz kolekcije MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije