Vizuelna umjetnost

Perijeva izložba krenula u osvajanje regiona

Perijeva izložba krenula u osvajanje regiona
Perijeva izložba krenula u osvajanje regiona

NOVI SAD - Klasne razlike i problem identiteta, o kojima, ukratko, govori izložba "Taština malih razlika" Grejsona Perija, proteklog vikenda, prilikom otvaranja postavke u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine (MSUV), došlo je da osmotri blizu šest stotina ljudi.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdila Sanja Kojić-Mladenov, kustoskinja novosadske izložbe, koja će u saradnji sa British Councilom, proći šest gradova zapadnog Balkana.

Nakon Novog Sada, kako nam je rekla Kojić-Mladenova, izložba jednog od najprestižnijih savremenih britanskih umjetnika stiže u Sarajevo, a potom i u Banjaluku.

Kakvi su utisci sa otvaranja, te da li će uspjeh ove izložbe moći da zasjeni onaj koji je i u Novom Sadu i u Banjaluci postigla "Nova religija" Demijana Hersta, pitali smo Kojić-Mladenovu.

"Imali smo izuzetnu posećenost na otvaranju izložbe. Bilo je negde oko 600 posetilaca, što je za naš muzej izuzetno veliki uspeh. Drago mi je da je na otvaranju izložbe bilo dosta kolega iz institucija iz regiona, zato što je izložba Grejsona Perija u Novom Sadu prva u nizu izložbi koje će biti organizovane u drugim gradovima zapadnog Balkana", kazala je ona, dodajući da ne može prognozirati njen konačan uspjeh.

Pored odlične posjete u prvih nekolko dana trajanja izložbe, ona je istakla da su u MSUV već organizovane mnoge grupne posjete i stručna predavanja.

"Na izložbi su prikazana tri dokumentarna filma o tome kako su nastali radovi i ta tri filma će, tokom trajanja izložbe, premijerno biti prikazana i na RTS, kako bi se što više ljudi upoznalo sa značajem i radom Grejsona Perija", navela je Kojić- Mladenova. Ova muzejska radnica govorila je i o samom konceptu "Taštine malih razlika".

"Koncept izložbe čine monumentalne tepiserije koje polaze od jedne istorijske priče i radova Vilijama Hogarta, engleskog umetnika iz 18. veka. Na osnovu tih moralističkih priča, Grejson Peri je napravio jedan novi koncept i stavio događaje u savremeno društvo. Preko ironije i sarkazma govori o jednom izmišnjenom liku Timu Rejkvelu, o usponima i padovima koji su ga pratili tokom života i na taj način on ispituje razlike u društvenim klasama koje postoje u Velikoj Britaniji", zaključuje Kojić-Mladenova. Napominje da se pored problematike mobilnosti i nemobilnosti iz jedne klase u drugu, ova izložba preko kompozicija inspirisanih religijom i ranom renesansom bavi razlikama u ukusu, stereotipima, ali i problemima identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije