Vizuelna umjetnost

Pijani Rus "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika

Pijani Rus "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika
Foto: Printscreen YouTube/ArtAnalyzer | Pijani Rus "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika

Na jednoj od najčuvenijih ruskih slika "Car Ivan i njegov sin Ivan" Ilje Rjepina, prikazan je Ivan Grozni kako u rukama drži umirućeg sina.

Sin se, navodno, opraštao od života nakon što mu je sam Ivan Grozni, koji je Rusijom vladao od 1533. do 1584, nanio smrtonosnu ranu. Zbog tog čina je i dobio nadimak Grozni.

Ipak, ne slažu se svi oko autentičnosti ove priče. Ruski nacionalisti su u prošlosti zahtijevali od Tretjakovske galerije da sliku skloni iz postavke. Ruski mediji javljaju da je nedavni napad na sliku upravo imao veze sa takvim sentimentom, prenosi Gardijan.

Tridesetsedmogodišnjak iz Voroneža, oko 460 kilometara udaljenog od Moskve, pod uticajem alkohola, uspio je da se provuče pored obezbjeđenja galerije i da metalnom šipkom razbije debelo staklo koje štiti sliku.

"Staklo je razbijeno", navodi se u saopštenju galerije. "Slika je ozbiljno oštećenja. Platno je probušeno na tri mjesta na sredini slike na dijelu na kojem je prikazan carević."

Ram je takođe oštećen. Zahvaljujući "srećnoj slučajnosti", najvažniji dio slike – prikaz šaka i lica cara i njegovog sina nisu oštećeni. Napadač je izjavio da je prepoznao ozbiljnost svog zločina.

 

"Došao sam da pogledam sliku", rekao je policiji.

"Htio sam da odem, ali onda sam svratio do bifea i popio 100 grama votke. Inače ne pijem votku i nešto me je obuzelo."

Ovo nije prvi put da se ovakav incident dešava. Sliku je 1913. godine oštetio mentalno oboljeli čovjek, koji ju je rasjekao nožem. Autor Ilja Repin je još uvijek bio živ, pa je tada mogao sam da restaurira djelo.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije