Vizuelna umjetnost

"Pixelbombing" Petra Bilbije u Njujorku: Omaž uličnoj umjetnosti

"Pixelbombing" Petra Bilbije u Njujorku: Omaž uličnoj umjetnosti
Foto: Glas Srpske | "Pixelbombing" Petra Bilbije u Njujorku: Omaž uličnoj umjetnosti

BANjALUKA - Digitalna instalacija multimedijalnog umjetnika iz Banjaluke Petra Bilbije, u nedjelju će biti prikazana na "Creative code" festivalu, koji je počeo u Njujorku.

U galeriji "Light box" na Menhetnu biće prikazani radovi značajnih umjetnika iz oblasti "New media art" a Bilbija je aplicirao audiovizuelnim radom "Pixelbombing", koji je inspirisan grafitima. Festival okuplja umjetnike koji se bave novim formama digitalne umjetnosti. U pomenutoj galeriji "Light box" zidovi su, inače, obloženi monitorima, na kojima budu postavljene izložbe iz oblasti multimedije.

Rad je napravio na osnovu specifikacija o dimenzijama prostora i ekrana koje je dobio od organizatora, a inspirisali su ga grafiti, koji su poznati segment hip-hop kulture nastao u Njujorku, nakon čega se raširio u državama širom svijeta, te tako krasi mnoge gradove.

Sam rad "Pixelbombing" predstavlja jednu vrstu omaža njujorškoj uličnoj umjetnosti iz osamdesetih godina.

"Bilo mi je zanimljivo baš zbog toga što sam se ranije bavio grafitima, a sve je krenulo iz Njujorka. Zato sam htio da napravim neku vrstu digitalnog grafita, video-instalaciju koja je “imersive” obuhvata cijelu prostoriju (wall to wall) i da tim apstraktnom napravim omaž",  kaže umjetnik.

Njegov rad biće prikazan u nedjelju trebalo bi da bude dostupan onlajn.

Kako u većini svjetskih muzeja koji još rade, tako i u Njujorku, broj posjetilaca koji odjednom mogu da uđu na izložbu je ograničen.

Bilbija je multimedijalni umjetnik, audio i video-dizajner, montažer i kompozitor. Komponovao je muziku za brojne predstave u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Dječijem pozorištu RS, Gradskom pozorištu "Jazavac", Pozorištu Prijedor, te muziku za filmove i serije među kojima su "Meso", "Hotel Balkan" i "Kosti".

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije