Vizuelna umjetnost

Plakat Banjalučanke Katarine Nikić među pet najboljih u svijetu

Plakat Banjalučanke Katarine Nikić među pet najboljih u svijetu
Foto: Ustupljena fotografija | Plakat Banjalučanke Katarine Nikić među pet najboljih u svijetu

BANJALUKA - Banjalučanka Katarina Nikić, studentkinja četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, smjer grafički dizajn, osvojila je nagradu "C-IDEA Design Award", na svjetskom takmičenju u dizajnu, i to u studentskoj kategoriji vizuelnih komunikacija, čiji je plakat "Pokojnik" bio među pet najboljih u svijetu.

Ona je za ovu nagradu saznala tek kada je došla u Kinu kako bi učestvovala na konferenciji, a iako je znala da je ušla u uži izbor, ipak nije očekivala da će, među nekoliko hiljada umjetnika koji su poslali radove, njen biti izabran u pet najboljih.

Inače, "C-IDEA Design Award" je godišnje svjetsko takmičenje u dizajnu u širokom spektru kategorija, od dizajna vizuelnih komunikacija, industrijskog dizajna, arhitekture, dizajna enterijera do modnog dizajna.

"Vijest da sam osvojila nagradu saznala sam upravo na konferenciji, a do tada sam znala da sam ušla u uži izbor te da sam nominovana za nagradu. Počastvovana sam što je međunarodni stručni žiri od 43 člana prepoznao moj trud te smatram da je veoma bitno biti dio svjetske dizajnerske scene već na samom početku umjetničke karijere", ističe mlada Katarina za "Nezavisne novine".

Pojašnjava da je plakat "Pokojnik" dio serije plakata po istoimenoj komediji Branislava Nušića.

"Ovaj pozorišni plakat kreiran je eksperimentalno tipografski koristeći elemente i materijale koji odgovaraju samom nazivu djela kao što su na ovom plakatu uvenule ruže, simbol tuge u mnogim kulturama svijeta", objašnjava Nikićeva.

Pojašnjava da se svake godine svečana ceremonija dodjele nagrada održava u drugom mjestu, a da je ove godine održana u Kini, u gradu Guilin.

"Konferencija je održana na Univerzitetu elektronske tehnologije u periodu od 23. do 26. maja. Velika je privilegija prisustvovati konferenciji i slušati predavanja svjetskih dizajnera. Ostvarila sam nova poznanstva sa kolegama i profesorima koja su me inspirisala, te smatram da su veoma značajna u ovoj profesiji i međunarodnoj saradnji", ističe Nikićeva.

No, ovo nije prvi put da su njeni radovi nagrađeni, pa je tako bila dobitnica druge nagrade za najbolji pozorišni plakat na 18. Međunarodnom bijenalu pozorišnog plakata u Poljskoj.

"Učestvovala sam na mnogobrojnim konkursima i izložbama u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Južnoj Koreji, Kini, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj", pojašnjava Nikićeva.

A nakon što završi osnovni studij na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, kako kaže, plan joj je da se upiše na master studije u oblasti grafičkog dizajna u inostranstvu.

Ona je izrazila zahvalnost Vladi Republike Srpske, Kabinetu predsjednika RS i Banci Poštanska štedionica RS koji su sufinansirali njen odlazak u Kinu.

"Sredstva koja su mi preostala biće proslijeđena Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti 'Iskra'", poručila je Nikićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije