Vizuelna umjetnost

Plakete Banskog dvora za najbolje i najtalentovanije

Plakete Banskog dvora za najbolje i najtalentovanije
Foto: N.N. | Plakete Banskog dvora za najbolje i najtalentovanije

BANJALUKA - Plakete Banskog dvora za najbolje studente Studijskog programa likovne umjetnosti Akademije umjetnosti u Banjaluci, tradicionalno, dodijeljene su u ponedjeljak uveče u Salonu bana Svetislava - Tise Milosavljevića.

Ovogodišnji laureati su Dragana Grašan, najbolji student smjera za slikarstvo, i Mirjana Preradović, najbolji student smjera za grafiku, a ovom prilikom otvorene su i njihove izložbe "O Draganama" i "Prostori".

Mladim umjetnicama nagrade, koje su uspostavljene u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, uručio je direktor Banskog dvora, Mladen Matović.

"Rezultat dvogodišnjeg rada večeras je pred nama. To je serija slika koja se bavi percepcijom žene koja je na sasvim drugi način prikazana od onoga na šta smo navikli u smislu žene kao objekta. Nju je zanimala druga strana, strana žene. Ovo je jedan zavidan opus i za dvije godine, stvarno je slikarska izložba za svaku pohvalu", kazala je slikarka Borjana Mrđa o izložbi "O Draganama" Dragane Grašan. Sve žene koje je slikala Dragana Grašan zovu se Dragana, ali kako kaže mlada umjetnica, to se desilo sasvim slučajno.

"Posmatram ih u prostoru u svakodnevnim radnjama i situacijama. Cilj mi je da dotaknem njihovu intimu. Zanima me jedan naizgled nebitan, sićušan trenutak života žene, trenutak koji se vjerovatno mnogo puta ponovi u njenom životu. Ko je ta žena, šta radi, gdje se nalazi, da li je umorna, da li je krenula negdje, kako se osjeća, da li prikazanu radnju radi jer želi ili možda mora", rekla je Dragana.

Mirjana Preradović, trenutno je na master studijama Akademije umjetnosti u Banjaluci pod mentorstvom profesora Nenada Zeljića.

"Zahvalna sam svima što su došli u ovako velikom broju i želim da zahvalim Banskom dvoru što nam je omogućio da izlažemo i, naravno, hvala svim profesorima grafičkog odsjeka, posebno Nenadu Zeljiću", rekla je Mirjana Preradović.

Grafike iz ciklusa "Prostori" su prizori iz njene svakodnevice.

"To su likovne predstave prostora u kojima živim, koje gledam. Predstave običnog su tako u centru mog umjetničkog istraživanja, one su odraz potrebe da istražim prostor u kojem boravim", dodala je Preradovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije