Vizuelna umjetnost

Planeta u fotografijama

Planeta u fotografijama
Foto: N.N. | Planeta u fotografijama

Jedan od najljepših vrtova na svijetu je vrt Kloda Monea u Živerniju, selu udaljenom 80 kilometara od Pariza. Klod Mone je svoj vrt, koji liči na njegove slike, stvarao više od četrdeset godina.

"Moje najljepše umjetničko djelo je moj vrt u Živerniju", govorio je Mone. U ambijentu vrta tražio je inspiraciju za svoja djela. Tu su nastale i čuvene slike lokvanja, koje su obilježile njegovo stvaralaštvo i impresionizam uopšte. Inače Mone je 1891. godine dobio 13.540 dolara na francuskoj lutriji, što mu je omogućilo da se potpuno posveti slikanju. Moguće je da bi svijet bio uskraćen za mnoga njegova fantastična djela da nije bilo za to vrijeme ogromnog dobitka.

Te pare su mu pomogle i da uredi vrt, a od 1980. godine kuća i vrt Kloda Monea pretvoreni su u muzej, koji posjete hiljade turista, posebno u toku ljeta, kada je u cvatu.

POSLJEDNJI VETERAN

Konstantin Pronin svake godine nakon Drugog svjetskog rata putovao je u Gorki park u Moskvi, kako bi se vidio sa ostalim veteranima iz Velikog otadžbinskog rata. Na fotografiji je zabilježen trenutak kada je došao i shvatio da je jedino još on živ.

PAR IZ SNOVA

Melani ne može hodati jer je rođena sa spinom bifidom, a Trevor je oslijepio prije pet godina zbog glaukoma. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i upornosti, odnosno njegovim nogama i njenim očima, ovaj par osvaja planinske vrhove.

Melani i Trevor iz Kolorada, u zapadnom dijelu SAD, ostvaruju svoje snove. Upoznali su se prošle godine na kursu za tzv. prilagodljivo vježbanje i postali su prijatelji. Zahvaljujući strasti prema prirodi i aktivnostima na otvorenom, odlučili su zajedno da krenu u nove životne avanture. I od tada ovaj živopisni par uživa u planinama, tako da Trevor nosi Melani na leđima, a ona ga vodi i usmjerava kroz planinu.

"Trevor predstavlja naše noge, a ja sam oči. Zajedno smo ekipa iz snova", rekla je Melani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije