Vizuelna umjetnost

Počela Likovna kolonija Rakani

Počela Likovna kolonija Rakani
Foto: Srna | Počela Likovna kolonija Rakani

NOVI GRAD - U Novom Gradu počela je Likovna kolonija Rakani na kojoj će učestvovati akademski slikari iz Beograda, Niša, Gradiške, Banjaluke, kao i domaćini Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Dragana Babić.

U toku kolonije do ponedjeljka, 19. avgusta, stvaraće slikari Marija Sibinović, Jovana Đorđević, Boris Bogdanović iz Beograda, Marina Vojvodić iz Novog Sada, Gorana Stojakov iz Niša, Milovan Čikić iz Gradiške, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i Aleksa Vidaković iz Banjaluke.

Početak ovogodišnjeg likovnog saborovanja ozvaničen je izložbom radova nastalih prošle godine.

Otvarajući sinoć izložbu u gradskoj galeriji, zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da je ova manifestacija koja traje više od 30 godina izuzetno značajna za Novi Grad.

"Svi smo ponosni na Likovnu koloniju Rakani i svi Novljani znaju da ona traje više od 30 godina i okuplja značajne akademske slikare koji nova djela stvaraju pored rijeke Une, a ujedno se upoznaju sa ljepotama našeg grada", rekao je Lukač.

Likovni kritičar Siniša Vidaković kaže da je Likovna kolonija Rakani jedna od tri najznačanije u BiH.

"Gledano u širim razmjerama, još od 20-ih godina prošlog vijeka, kad je Nadežda Petrović krenula sa pričom o likovnim kolonijama počeli su da se okupljaju slikari, najviše da bi predstavili ljepote svog kraja. Od tada su prvo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim i u bivšoj Jugoslaviji počele da se organizuju likovne kolonije", rekao je Vidaković.

On je istakao da danas u Republici Srpskoj i Federaciji BiH postoje 43 kolonije koje traju duže ili kraće, a Likovna kolonija Rakani je i po trajanju i kvalitetu među tri najznačanije zajedno sa kolonijama Bardača i Ostrožac.

On je rekao da je u depou Likovne kolonije Rakani koja je prvi put održana 1985. godine, više od 600 slika, te da je u njenom radu do sada učestvovalo više od 300 slikara.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić naveo je da se ova kulturna manifestacija organizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i opštine Novi Grad.

Na kraju Likovne kolonije biće organizovana izložba radova nastalih ove godine u prostoru pored rijeke Une gdje rade umjetnici, a sinoć otvorena izložba u gradskoj galeriji biće postavljena do 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije