Vizuelna umjetnost

Početak nove arhitektonske transformacije MSU RS

Početak nove arhitektonske transformacije MSU RS
Foto: V. TRIPIĆ | Početak nove arhitektonske transformacije MSU RS

BANJALUKA - Novi rekonstruisani prostor u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u petak je svečano otvorila Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, a ovom događaju prisustvovali su Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa predstavnicima ovog i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Medijma su se u novom prostoru MSU RS obratili Sarita Vujković, direktorica ove ustanove, Natalija Trivić i Željka Cvijanović.

"Otvaranjem ovog prostora može se vidjeti naša vizija i želja kako ova institucija treba da izgleda u budućnosti. Ovo je početak nove arhitektonske transformacije zgrade Muzeja koja je u ovoj prvoj fazi realizovala rekonstrukciju biblioteke i istraživačkog centara koji će služiti kao otvoreni resurs svim istraživačima, naučnicima, umjetnicima, studentima i svima drugima koji žele da proučavaju savremenu umjetnost našeg prostora", istakla je Vukovićeva navodeći da će rekonstruisani prostor ujedno biti i novi radni prostor za stručni tim Muzeja koji će, kako je dodala, uz ove proširene prostorne kapacitete imati priliku da svoje stručne i kreativne mogućnosti pokažu na najbolji način. Ona je istakla da su za idejno rješenje ovog prostora bili zaduženi  profesori s Arhitekstonskog fakulteta u Banjaluci na čelu sa prof. dr Sašom Čvorom, te kazala da MSU RS za novu biblioteku već ima fond od 6000 knjiga.

"Realizaciju prve faze rekonstrukcije su podržali Vlada Republike Srpske iz Programa javnih investicija u iznosuod 486.000KM i Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa u iznosu od 150.000 američkih dolara i kancelarija UNESKO-a u BiH iznosu od 26.000 američkih dolara", otkrila je Vujkovićeva.

Natalija Trivić istakla je da je ovo veliki dan za kulturu u Republici Srpskoj.

"Ovo je zaista veliki dan za kulturu, ali i činjenica da mora da prođe određeno vrijeme kako bismo imali reprenzetativne prostore koji zahtijevaju određena odricanja i finansijska sredstva sve ono što je potrebno za same radove da bi se jedna ovakva ustanova dovela na ovakav nivo kakva je sada", navela je Trivićeva.

Željka Cvijanović izrazila je svoje divljenje izvedenim radovima i podsjetila da su isti rezultat uspješnog dogovora iz 2018. godine.

"Te 2018. godine kada sam bila na čelu vlade sjećam se da smo izdvojili sredstva  upravo za institucije kulture a značajan dio sredstava je došao u Muzej, a danas možemo vidjeti čemu je to služilo. U suštini mi smo dobili, od nečega što nije imalo upotrebu, jedan višenamjenski prostor koji podrazumijeva činjenicu da možemo imati izložbeni prostor, edukativno-istraživački prostor, bibliotečki i resursni centar koji je vezan za umjetnost", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su Republika Srpska i Grad Banja Luka zaslužili ovakav jedan centar za koji su, kako ističe, namjenski i sa svrhom utrošena sredstva.

"Ovo je prostor koji smo očekivali da ćemo vidjeti, dakle od jednog starog prostora dobili smo novi moderni, višefunkcionalni prostor i nešto što će značiti svim korisnicima bilo da je riječ o građanima ili umjetnicima", zaključila je Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije