Vizuelna umjetnost

Počinje obilježavanje devet decenija postojanja NPRS i Muzeja RS

Počinje obilježavanje devet decenija postojanja NPRS i Muzeja RS
Foto: Srna | Počinje obilježavanje devet decenija postojanja NPRS i Muzeja RS

BANJALUKA - Obilježavanje devet decenija postojanja dvije najznačajnije ustanve kulture u Republici Srpskoj: Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS) i Muzeja Republike Srpske, započeće svečanom akademijom u nacionalnom teatru zakazanom za sutra u 20 časova, odnosno izložbom "Mač u kamenu“ autora Janka Vračara i Ivane Pandžić, čije je otvaranje najavljeno za četvrtak u 20 časova.

Ovim povodom medijima su se obratili Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Maja Dodig, direktorica NPRS i Miladin Savić, direktor Muzeja RS.

Trivićeva je rukovodstvima i zaposlenima u ovim ustanovama čestitala jubilej, te  podsjetila da su obje ustanove osnovane 1930. godine, a da je glavni inicijator bio čuveni ban Svetislav Tisa Milosavljević.

"Kroz sve ove godine Naorno pozorište je mijenjalo nazive, od Narodnog pozorišta Vrbaske banovine, preko Narodnog pozorišta Bosanke Krajine, sve do Narodnog pozorišta Republike Srpske. Sličan razvoj imao je i Muzej Republike Srpske", kazala je Trivićeva, dodajući da i jedna i druga ustanova svojim postojanjem i djelovanjem imaju ogroman značaj za Republiku Srpsku.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo jer je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba za vanredne situacije donesena odluka da ustanove kulture mogu da primaju publiku prema mjerama koje propiše Institut za javno zdravstvo, a koje se odnose na kapacitet ustanova.

Samim tim, kako je dodala, NPRS i Muzej RS u predstojećim događajima moći će primiti više od dosadašnjih dozvoljenih pedeset posjetilaca.

Maja Dodig ističe da je aktuelna pandemija virusa korona u dobroj mjeri poremetila planove ustanove kojom rukovodi, ali i da umjetnost sa sobom nosi žar koji ne može da zgasne, jer umjetnici stvaraju i u nemogućim uslovima.

S obzirom da su liberalizovane mjere u vezi posjetilaca institucijama kulture, ona je najavila da će dugoočekivana premijera predstve "Derviš i smrt" biti izvedena u oktobru, te da bi do kraja godine pred publikom trebalo da bude i dokumentarni film o jubileju pozorišta čije je snimanje upravo u toku.

"Imamo 95 zaposlenih, koji su raznih profesija, od glumaca, reditelja, kostimografa, krojača, garderobera, stolara, bravara, električara i svi oni čine naše malo bogatstvo koje nam daje pravo da kažemo da je nacionalni teatar veoma važan za našu Republiku", rekla je Dodigova.

Miladin Savić je podsjetio da je Muzej RS, institucija sa sedam organizacionih jedinica, u okviru kojih ima i pet odsjeka, te da je u godinama iza nas ostvario značajne saradnje sa muzejima iz Srbije, Rusije, Bugarske, Rumunije i Austrije.

"To ukazuje da je naš Muzej institucija kompleksnog tipa, koja u svom sastavu ima odsjek za istoriju, arheologiju, istoriju, te druge odsjeke, u kojima rade obrazovan i stručan kadar", rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije