Vizuelna umjetnost

Počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber"

Počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber"
Foto: Vlada KS | Počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber"

SARAJEVO - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik opštine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić sa odabranom kompanijom potpisali su Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta "Muzej Berber".

Riječ je o sredstvima u iznosu od 1.485.405,87 KM.

“Obećali smo da ćemo opštinu Stari Grad vratiti tamo gdje pripada, a to je u centar kulturno-istorijskih i zabavnih dešavanja. Drago mi je da smo današnjim potpisivanjem Ugovora za nastavak realizacije projekta, odnosno za 'Muzej Berber', zapravo jedan korak bliže njegovoj realizaciji. Njegovo postojanje će staviti ovo područje u epicentar svih dešavanja u Kantonu Sarajevo, kako za naše građane, tako i za turiste. Sretan sam jer je i Ministarstvo kulture i sporta KS, zajedno sa opštinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem, strateški partner u ovom značajnom projektu. Naravno, tu je i porodica Berber, bez čijeg zalaganja i podrške sve ovo ne bi bilo moguće realizirati”, naglasio je ministar Magoda.

Dodao je i kako je Ministarstvo u prošloj godini izdvojilo 300.000 KM za ovaj projekt, a u 2024. godini je obezbjeđeno 600.000 KM.

“Potpisivanje Ugovora znak je da nema stajanja i da ćemo veoma brzo otvoriti vrata muzeja. Ovime ćemo turistima koji dođu u Kanton Sarajevo pokazati šta naš grad ima, a to je 'Muzej Berber' i sve ono što je ovaj slikarski velikan napravio”, istakao je ministar Magoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije