Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Pola miliona posjetioca na izložbi rokenrola u Metropolitenu

Pola miliona posjetioca na izložbi rokenrola u Metropolitenu
Foto: metmuseum.org | Pola miliona posjetioca na izložbi rokenrola u Metropolitenu
Tanjug

Izložba u njujorškom Metropoliten muzeju "Sviraj glasnije: instrumenti rokenrola" dostigla je broj od pola miliona posjetilaca 14. avgusta, saopštilli su organizatori ove izložbe.

Tokom 18 sedmica otkako je izložba otvorena privukla je mnoge posjetioce koji su prvi put prešli prag ovog, najvećeg američkog muzeja.

Ankete koje je sprovela služba marketinga Metropolitena pokazala je da je od pola miliona posjetilaca 12 odsto, odnosno 60.000, prvi put došlo u ovaj muzej i to samo da bi vidjeli baš ovu izložbu, koja će biti otvorena do oktobra.

Da bi obilježili dolazak polamilionitog posjetioca, muzej mu je poklonio kompletan katalog sa fotografijama svih ekspona.

Cijela izložba posvećena je instrumentima na kojima su svirali svi čuveni muzičari rokenrola.

Svi eksponati su pozajmljeni i to su oni na kojima su majstori rokenrola komponovali i svirali na koncertima.

Izloženo je više od 130 instrumenata na kojima se sviralo od 1939. do 2017. godine.

Među eksponatima su instrumenti na kojima su svirali Čak Beri, Erik Klepton, Šeril Krou, Bob Dilan, Leadi Gaga, Džim Hendriks, Džona Džet, Džon Lenon, Pol Makartni, Stiv Miler, Džoni Mičel, Džimi Pejdž, Elvis Presli, Princ, Kit Ričards, Brus Springstin, Ringo Star, Edi van Halen, St. Vinsent....

Takođe, izloženi su originalne plakati za koncerte, kostimi u kojima su muzičari nastupali na sceni i vidio snimci sa koncerata.

Izložbu je omogućila Fondacija Džona Prickera, Fondacija Vilijema Randolfa Hersta i još nekoliko fondacija kao i Nacionalna fondacija za umjetnost.  

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije