Vizuelna umjetnost

Pola vijeka MSU RS: Jubilej uz izložbu "Od Galerije do Muzeja"

Pola vijeka MSU RS: Jubilej uz izložbu "Od Galerije do Muzeja"
Foto: N.N. | Pola vijeka MSU RS: Jubilej uz izložbu "Od Galerije do Muzeja"

BANJALUKA - Izložba "Od Galerije do Muzeja" biće otvorena u četvrtak sa početkom u 18 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a povod je ni manje ni više nego obilježavanje pola vijeka od osnivanja ove institucije.

Kako saopštavaju iz MSU RS, riječ je o multimedijalnoj izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljene tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video-materijal i publikacije) kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije.

"Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvate istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, predstavljeno putem nekoliko tematskih cjelina od osnivanja do danas", stoji u saopštenju.

Ovo je prvi u nizu događaja, saopšteno je dalje, kojim će MSU RS obilježiti pet decenija svog postojanja, među kojima se ističe i jubilej 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjaluci u kojoj se MSU RS nalazi, a koji se obilježava ove godine.

"Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog obimnog rada na digitalizaciji muzejske dokumentacije i zajednički je projekat svih odjeljenja MSU RS. Koncipirana je sa željom da se predstavi razvoj ovog muzeja, koji je od gradske Umjetničke galerije postao republički Muzej savremene umjetnosti sa jasno izgrađenom vizijom svog budućeg djelovanja", javljaju iz MSU RS.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i mjera kojih se institucije moraju pridržavati kada je u pitanju broj posjetilaca nekom javnom događaju, multimedijalna izložba "Od Galerije do Muzeja" biće svečano otvorena uz određen broj zvanica i predstavnike medija.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 1971. godine odlukom Skupštine opštine Banjaluka kao Umjetnička galerija u Banjaluci.

Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine.

Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke, kao pomoć nastradalom gradu prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus. Odlukom Vlade Republike Srpske, Umjetnička galerija preimenovana je 1994. godine u Galeriju likovnih umjetnosti Republike Srpske i tada je postala centralna muzejska republička institucija, zadužena za oblast likovne umjetnosti. Uočavanje nesklada između naziva Galerije likovnih umjetnosti RS i onoga što je ona profesionalno radila, dovelo je do preimenovanja institucije u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, odlukom Vlade Republike Srpske, 10. februara 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije