Vizuelna umjetnost

Popović za "Nezavisne": U eri društvenih mreža slike nađu put do publike

Popović za "Nezavisne": U eri društvenih mreža slike nađu put do publike
Foto: N.N. | Popović za "Nezavisne": U eri društvenih mreža slike nađu put do publike

BANJALUKA - Nova izložba akademskog slikara iz Istočnog Sarajeva Miloša Popovića pod nazivom "Prostor tišine" biće otvorena u utorak, 8. juna, u 19 časova, u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Banskom dvoru.

Sam Popović u razgovoru za "Nezavisne" objasnio je da je "Prostor tišine" nastavak koncepta kojim se bavi i propituje metafizička značenja praznog ili prostora sa određenim figurama, elementima kroz koje je nastojao predstaviti pojam tišine.

"Osnovni element je tišina koja je vezivna materija tog neispunjenog prostora i onoga što taj prostor čini. Samom formom sve slike nisu usko povezane i ne djeluju kao koherentne. Smatram da se učestalim ponavljenjem gubi aura, a time i dovodi u pitanje istinitosti djela", izjavio je Popović.

Popović je dodao da se ideja za opus "Prostor tišine" rodila kao jedno lično osjećanje, kao paradigma otuđenosti, svojstvena današnjem društvenom pokretu.

"Kroz svoje slikarstvo propitujem i izražavam vlastita osjećanja, empatiju, što smatram kao suštinu ili preduslov za istinsko bavljenjem bilo kojom granom umjetnosti", kazao je Popović.

Naglasio je da na njega veliki uticaj ostavlja nekolicina umjetnika, kao što su Di Kiriko, Edvard Hoper, Endrju Vajet, a pored njihovih djela, posebno ga je privukla njihova estetika.

"Čitajući određene manifeste pomenutih autora, nailazim na određena podudaranja u poimanju stvari, a samim tim i neko ohrabrenje da je to što radim na neki način ispravno", pojasnio je Popović.

Popović je za "Nezavisne" rekao da je slikarstvo danas deficitarna oblast te izuzmemo li nekoliko kulturnih centara, muzeja i galerija za koje je potreban kontinuiran rad i kvalitetan sadržaj, mladi umjetnici uz minimalnu dozu standarda mogu izlagati u raznim centrima kulture u našoj zemlji.

"Već duže vrijeme pratim, kako umjetnike tako i institucije kulture u Banjaluci. Posebno mi je privukla pažnju sinergija studenata i profesora s Akademije likovnih umjetnosti. Veoma su vrijedne prilike koje oni dobijaju izlaganjem u salonima Banskog dvora i galerijama Muzeja savremene umjetnosti. Moje subjektivno mišljenje je da Banjaluka prednjači brojem umjetnika, institucijama kulture, izložbama koje organizuju i samim tim mi je veliko zadovoljstvo na ukazanoj prilici da izlažem u Banskom dvoru", objasnio je Popović.

Naglasio je da je, ukoliko je umjetnik spreman na određene kompromise i prilagođavanje publici, svakako u ovom poslu moguće ostvariti pristojnu zaradu.

"Danas, u eri društvenih mreža i raznih sajtova za promociju umjetničkog rada, slike često nađu svoj put u druge zemlje po sasvim pristojnim cijenama", zaključio je Popović.

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, gdje je i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 2017. godine. Trenutno živi i radi u Istočnom Sarajevu. Iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi, kao što su "Likovni eksperiment" iz 2017. godine u Galeriji "Mandžić" u Tuzli, zatim predstavljanje izložbe "Paralelne realnosti" u "Collegium Artisticumu" u Sarajevu 2018. godine, a "Prostor tišine" imao je priliku da predstavi 2019. i 2020. godine u Galeriji savremene umjetnosti Brodac u Sarajevu te u Kulturnom centru u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije