Vizuelna umjetnost

Porodica Čaplin spasava muzej u Londonu

Porodica Čaplin spasava muzej u Londonu
Foto: N.N. | Porodica Čaplin spasava muzeju Londonu

Članovi porodice legendarnog komičara Čarlija Čaplina uputili su apel za spasavanje Muzeja filma u Londonu, kojem prijeti zatvaranje, a nalazi se u zgradi u kojoj je bila bolnica i povezana je sa djetinjstvom legendarnog komičara.

Muzej je u onlajn peticiji naveo da mu prijeti izbacivanje iz zgrade "Lambeth Workhouse" na jugu Londona, u kojoj se nalazi 19 godina.

Uprava Muzeja je objasnila da je pokušala da kupi zgradu po razumnoj cijeni kako je obećao vlasnik, SLAM, britanski organ povezan sa zdravstvom, da bi na kraju saznala da će zgrada biti prodata drugome po mnogo većoj cijeni od dogovorene.

"Zakup ističe u martu 2018. godine i lako se može desiti da budemo poslije izbačeni iz zgrade", navodi se u peticiji koju je potpisala 21.000 osoba, a u kojoj se poziva vlasnik da pronađe rješenje za Muzej.

"Kao djeca pokojnog ser Čarlija Čaplina, mi i naša djeca, potišteni smo saznanjem da postoji prijetnja Muzeju filma", navodi se u saopštenju pet članova porodice Čaplin, među kojima je i kćerka glumca, Džeraldina Čaplin.

Porodica Čaplin je navela da je zgrada igrala veliku ulogu u djetinjstvu glumca rođenog u Londonu 16. aprila 1889. godine.

"On, njegova majka i polubrat, koje je ostavio otac, živjeli su u blizini zgrade i često su u nju odlazili da bi našli utočište. Njegova posljednja posjeta je bila u maju 1903. kada je Čaplin imao 14 godina i tada je uspio da odvede svoju majku, koja je imala veliki mentalni poremećaj, u bolnicu", navodi se u saopštenju porodice.

Porodica legendarnog komičara ističe da je zgrada imala veliki uticaj na stvaranje ličnosti i karaktera Čarlija Čaplina.

"To bolno iskustvo je doprinijelo oblikovanju jedinstvenog kreativnog talenta našeg oca", stoji u pismu u kojem se poziva na "spasavanje Muzeja za film".

Vlasnik zgrade je naveo da je u obavezi da proda zgradu po najboljoj cijeni, ali je izrazio spremnost da razmotri i druge ponude Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije