Vizuelna umjetnost

Portert pronađen u zidu galerije je ukradena Klimtova slika

Portert pronađen u zidu galerije je ukradena Klimtova slika
Foto: Tanjug/AP | Portert pronađen u zidu galerije je ukradena Klimtova slika

RIM - Stručnjaci za umjetnost potvrdili su da je slika koja je prošlog mjeseca otkrivena u zidu galerije moderne umjetnosti u Pjačenci, u Italiji, "Portret jedne dame" austrijskog slikara Gustava Klimta, ukraden prije gotovo 23 godine.

Autentifikacija slike riješila je jednu od dugotrajnih misterija u svijetu umjetnosti - gdje je djelo nestalo? - ali je ostavilo nekoliko pitanja bez odgovora, uključujući ko je sliku uzeo i da li je djelo ikada napustilo galeriju, piše AP.

Vrtlar u galeriji Riči Odi, koji je uklanjao bršljan, primijetio je mala vrata na zidu i otvorio ih. Unutar prostora pronašao je plastičnu kesu sa slikom za koju se činilo da nestalo remek-djelo.

"S nemalim uzbuđenjem mogu vam reći da je djelo vjerodostojno", izjavila je danas tužiteljka Ornela Čika.

Portret mlade žene koja senzualno gleda preko ramena na zelenoj pozadini prikazan je na konferenciji za novinare, a čuvala su ga dva policajca.

Slika je poznije djelo austrijskog majstora art nuvoa. Klimt ju je naslikao 1916-1917. godine, a njen nestanak bio je jedna od najvećih svjetskih misterija.

Otkad ga je baštovan otkrio 10. decembra, platno je čuvano u trezoru lokalne filijale centralne banke u Italiji, dok su stručnjaci koristili infracrveno zračenje i druge neinvazivne tehnike da bi utvrdili da li je to originalni "Portret dame".

Stručnjaci kažu da je slika u izvanredno dobrom stanju. Jedan od rijetkih znakova oštećenja bila je ogrebotina blizu ivice platna koja je možda nastala "iz nespretnog napora da se portret ukloni iz okvira", rekla je Ana Seleri, restauratorka iz Nacionalne galerije u Bolonji.

"Portret jedne dame" zvanično je zaveden kao nestao 22. februara 1997. godine, ali je mogao biti skinut sa zida galerije nekoliko dana ranije, tokom priprema za izlaganje.

Pa ko je ukrao sliku? Čika je rekla da policija proučava ostatke organskih materijala na pronađenom platnu u nadi da će im oni možda pružiti tragove.

Na pitanje da li su vlasti znale da li je komad uopšte napustio galeriju, istražitelji su rekli da to tek treba otkriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije