Vizuelna umjetnost

Portreti heroja NOB-a uskoro u Banjaluci

Portreti heroja NOB-a uskoro u Banjaluci
Foto: N.N. | Portreti heroja NOB-a uskoro u Banjaluci

BANJALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u novembru će biti domaćin jednoj od najpoznatijih i najdugovječnijih umjetničkih grupa južnoslovenskog prostora, slovenačkoj grupi IRWIN, odnosno njihovom umjetničkom projektu "Svi heroji BiH 1941 - 1945".

Tim povodom, dva člana ove grupe, Dušan Mandič i Roman Uranjek, već su boravili u Banjaluci, te su uz tehničku podršku kustosa i zaposlenih u MSU RS realizovali prvi dio produkcije ove izuzetno zahtjevne izložbe.

"Riječ je o stotinu portreta narodnih heroja NOB-a izrađenih po nalogu vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. U periodu od 1948. do 1953. najznačajniji umjetnici toga vremena izradili su portrete narodnih heroja sa ciljem očuvanja kulta sjećanja na poginule i kulta ličnosti preživjelih heroja. Svi portreti su izrađeni u identičnim dimenzijama, a sam kvalitet radova varira od vještine umjetnika", saopšteno je iz MSU RS.

U njihovom karakterističnom maniru, glasi obavještenje muzeja, grupa IRWIN, koristeći već postojeće portrete koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, ovim djelima u okviru umjetničkog projekta smišljenog posebno za Banjaluku, daće novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma.

"Značajno je napomenuti da se grupa IRWIN u proteklih nekoliko godina nije predstavljala javnosti sa ovako velikim projektima, a njihov boravak u Banjaluci je prva faza projekta koji spada u produkcijski  najkompleksnije  umjetničke projekte u MSU RS", navode iz ove institucije, napominjući da će izložba u gradu na Vrbasu predstavljati svojevrsnu umjetničku intervenciju na kolekciju portreta narodnih heroja Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva. Ujedno, izložba će biti i nastavak saradnje MSU RS sa ovom institucijom Historijskog muzeja BiH.

Slovenačku grupu umjetnika IRWIN pored već pomenutih Dušana Mandiča i Romana Uranjeka čine Miran Mohar, Andrej Savski i Borut Vogelni. 

Grupa je osnovana 1983. godine u Ljubljani pod nazivom "Rose Irwin Sélavy", da bi vremenom preko različitih varijacija promijenila ime u IRWIN. Često je koristila motive socijalističkog realizma i umjetnosti Trećeg rajha, motive iz umjetnosti različitih avangardnih pokreta, naročito onih koji su bili politički angažovani.

Od 1983. godine izlagali su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama na prostoru bivše Jugoslavije i u svijetu.

Njihovi radovi i danas intrigiraju, često i provociraju umjetnički svijet, društvene strukture na vlasti, ali i široku javnost. Grupa IRWIN se 2017. godine samostalno predstavila u okviru kolateralnih izložbi na 55. Venecijanskom bijenalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije