Vizuelna umjetnost

Poruke iz islama i hrišćanstva na jednom mjestu

Poruke iz islama i hrišćanstva na jednom mjestu
Foto: N.N. | Poruke iz islama i hrišćanstva na jednom mjestu

BIHAĆ - U prostorijama Kulturnog centra u Bihaću u subotu je otvorena zanimljiva izložba radova pravoslavne i islamske kaligrafije.

Radovi su nastali u okviru radionica kaligrafije čiji su polaznici bili mladi različitih vjeroispovijesti s područja Istočnog Sarajeva, Zenice i Bihaća, a predstavljeno je ukupno 25 radova na kojima su ispisane duhovne poruke iz svetih knjiga islama i hrišćanstva.

Bihaćki paroh Dalibor Nenić istakao je kako se radi o veoma značajnom projektu te da su učesnici radionica bili u prilici da se upoznaju s tajnama i smislom kaligrafije, ali i jedni s drugima.

"Jako je bitno da se mladi ljudi na ovaj način povezuju i dijele zajedničke i istinske duhovne vrijednosti. Ovo je prilika da svi mi učimo od njih i zbližavamo se jedni s drugima", kazao je Nenić. 

Direktor Kulturnog centra u Bihaću Alen Zulić naglasio je kako se radi o značajnom društvenom događaju kojim se razbijaju predrasude.

"Čim je Pravoslavni centar Mitropolije dabrobosanske iz Istočnog Sarajeva predložio da se održi jedan ovakav događaj, mi smo to objeručke prihvatili i nadam se kako će ovakvih primjera biti i više u budućnosti", istakao je Zulić.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja i duboko je ukorijenjena u najvećim svjetskim religijama i civilizacijama. U islamu i hrišćanstvu njome se već vijekovima ispisuju najznačajnije duhovne i religijske poruke i tako naglašava njihov značaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije