Vizuelna umjetnost

Postavka o prvom banu Krajišniku

Postavka o prvom banu Krajišniku
Foto: N.N. | Postavka o prvom banu Krajišniku

BANJALUKA - "U posjeti banu - dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine", izložba je supružnika Nadežde Lazarević-Kovačević i Dragana Kovačevića, koja je u srijedu uveče otvorena u Kulturnom centru Banski dvor, u okviru proslave 85 godina postojanja ove institucije.

Izložba ima za cilj da dokumentuje, vrednuje i javnosti predstavi porodicu Lazarević kao jednu građansku porodicu u Vrbaskoj banovini sa istorijskog, društvenog, estetskog i umjetničkog aspekta, a istu je u prisustvu velikog broja posjetilaca svečano otvorio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Prvi put smo učesnici i svjedoci jedne izložbe koja je posvećena banu Lazareviću. Naša želja je da ne ostanemo samo na izložbi, jer već dugo razgovaramo o tome da dosanjamo još jedan san, a to je da Banski dvor bude mjesto nečega što bismo nazvali muzejom banovine ili neke slične postavke, čega će neizostavni dio biti i ovaj svojevrsni legat bana Todora Lazarevića", istakao je Radojičić.

Nadežda Lazarević-Kovačević u svom obraćanju publici kazala je da je izložba posvećena životu i radu dr Todora Lazarevića, inače prvog Krajišnika na čelu Vrbaske banovine, ali i  posljednjeg bana koji je živio u zgradi današnjeg Banskog dvora.

"Pokušali smo da kroz život pojedinca prikažemo jedan od najuspješnijih i najblistavijih perioda razvoja Banjaluke, jer je za vrijeme trajanja banovine uspjela da od zaostale varoši postane jedan manji srednjeevropski grad. Svi predmeti i dokumenti koji su izloženi su iz porodične zbirke Lazarevića", kazala je Lazarević-Kovačevićeva.

Njena želja kao potomka bana Lazarevića, kako ističe, jeste da predstavi bar dio onoga što društvu daruje jedna građanska porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije