Vizuelna umjetnost

Potpisan sporazum o saradnji muzeja

Potpisan sporazum o saradnji muzeja
Foto: N.N. | Potpisan sporazum o saradnji muzeja

BANJALUKA - Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković potpisala je u ruskom gradu Uljanovski sporazum o saradnji sa direktorom Uljanovski regionalnog muzeja umjetnosti Sergejem Ždanovim koji se odnosi na razmjenu iskustava, povezivanje umjetnika i gostovanje izložbe za slijepe i slabovide osobe "Prostor, oblik, dodir".

Vujkovićeva, koja je u Rusiji boravila na poziv Ministarstva kulture Uljanovske oblasti, sporazum je potpisala u petak, 21. septembra, u okviru međunarodne naučne konferencije "A.A. Plastov i njegova epoha", koja je održana u okviru Međunarodnog umjetničkog festivala "Plastovska jesen".

U okviru festivala, Vujkovićeva je održala izlaganje o najznačajnijoj srpskoj slikarki u BiH akademiku Mici Todorović koja je živjela i stvarala u epohi velikog ruskog umjetnika Arkadija Aleksandroviča Plastova, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Festival je održan u čast obilježavanja 125 godina od rođenja Plastova, čije je stvaralaštvo imalo značajan uticaj na razvoj ruskog slikarstva u 20. vijeku.

Poziv na saradnju Muzeju iz Srpske došao je nakon veoma uspješnog učešća Muzeja na ovogodišnjem međunarodnom festivalu "Intermuzej 2018" u Moskvi, gdje se ova institucija predstavila izložbom "Prostor, oblik, dodir" i prezentacijama o radu Muzeja, a na poziv Foruma slavenskih kultura, jednog od organizatora festivala.

Osim učešća na stručnoj konferenciji, Vujkovićeva je posjetila i najznačajnije muzeje u ovoj ruskoj oblasti, te biblioteku za slabovida lica kojima je predstavila prvu specijalizovanu izložbu za slijepe i slabovide osobe u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Srpske "Prostor, oblik, dodir".

Vujkovićeva je posjetila i Naconalni muzej muzičke kulture "Glinka" u Moskvi, koji je Muzeju savremene umjetnosti Srpske uputio zvaničan poziv za saradnju i gostovanje izložbe "Prostor, oblik, dodir" sljedeće godine u Moskvi.

"Glinka" je najznačajniji muzej muzičke kulture u Rusiji koji u okviru svojih izložbenih programa razvija interdisciplinarnu saradnju sa muzejima različitih profila.

Ova kompleksna i velika institucija promoviše rusku kulturu, ali i razvija brojne programe koji se tiču muzejske struke.

"Saradnja sa ovim muzejom i realizacija izložbe "Prostor, oblik, dodir" povezaće ove dvije institucije i dodatno podstaći razvoj socijalne inkluzije u muzejima", ističe se u saopštenju.

Učešće na VII Međunarodnoj naučnoj konferenciji se realizuovalo uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, a delegaciju Republike Srpske predstavljale su direktorica MSURS Sarita Vujković i Ala Blinova, savjetnica šefa predstavništa Republike Srpske u Ruskoj Federaciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije