Vizuelna umjetnost

Potreba za jugom zamijenjena hrljenjem na zapad

Potreba za jugom zamijenjena hrljenjem na zapad
Foto: N.N. | Potreba za jugom zamijenjena hrljenjem na zapad

ČAČAK - Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom "Na jug, na jug! Idemo na jug!" svečano je otvoren u vikendu iza nas u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku. Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umjetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obilježava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor memorijala je Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a cjelokupni vizuelni identitet osmislio je grafički dizajner Nemanja Mićević.

Memorijal je, kako navode iz MSU RS, koncipiran sa željom da jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mjesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umjetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice.

"Koncept se bazira na broju od 30 umjetnika (28 umjetnika i dvije umjetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umjetnički i geografski kontekst u kome umjetnici djeluju, izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar svijeta umjetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija", navedeno je u saopštenju.

Zbog svog obima i značaja, rečeno je dalje, izložba "Na jug, na jug! Idemo na jug!" biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u šest galerijskih prostora: Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Galerija "Risim", Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića i na pet lokacija u javnom prostoru: Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog "Službenog glasnika" i Gradski park.

"Naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem 19. i početkom 20. vijeka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla željeznička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. Sa druge strane, prefiks 'južni' prožet u nazivu Jugoslavija i brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima eko-sistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume", navedeno je u saopštenju banjalučkog muzeja, gdje se zaključuje da je prirodna potreba za jugom danas zamijenjena hrljenjem na zapad u svim segmentima ljudskih potreba. Izložba će biti otvorena do 10. novembra 2020. godine. Ovogodišnji memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom "Teritorija kulture", koji je osmišljen s ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, sa Cetinja i iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije