Vizuelna umjetnost

Predavanje američkog profesora o Kenedijevima u MSU RS

Predavanje američkog profesora o Kenedijevima  u MSU RS
Foto: N.N. | Predavanje američkog profesora o Kenedijevima u MSU RS

BANJALUKA - U okviru pratećeg programa izložbe "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i 'Nova granica' kulture" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) večeras s početkom u 19 časova biće održano predavanje pod nazivom "Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas", koje će održati Dejvid Lubin, nagrađivani autor i profesor s američkog univerziteta.

Predavanje profesora Lubina temelji se na njegovoj nagrađivanoj knjizi "Ubistvo Kenedija: DŽ.F.K i kultura slika (Shooting Kennedy: JFK and the Culture of Images)".

Knjiga crpi spektakularno šarolik intelektualni i vizuelni teren: neoklasično slikarstvo, viktorijansku poeziju, modernu umjetnost, holivudski film, sitkome i pokazuje kako se javnost identifikovala lično sa Kenedijevima i čineći to razumjela njihovo mjesto u svijetu.

Ova mješavina istorije umjetnosti, kulturne istorije i popularne kulture nudi evokativan pogled na SAD u 20. vijeku. Merilin Monro, Silvija Plat, Dona Rid, "Playboy" magazin, Džek Rubi, Rosenbergovi i mnoge druge ličnosti, manje poznati događaji i priče iza kulisa oživljavaju u knjizi profesora Lubina dok on otključava značenje ovih slika o Kenedijevima.

Dejvid M. Lubin je profesor umjetnosti na Univerzitetu Vejk Forest Šarlot S. Veber i opširno se bavi temom američke umjetnosti i popularne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije