Vizuelna umjetnost

Predićeva "Kosovka devojka" u Beogradu od 6. juna

Predićeva "Kosovka devojka" u Beogradu od 6. juna
Foto: N.N. | Predićeva "Kosovka devojka" u Beogradu od 6. juna

BEOGRAD - Slika "Kosovka devojka", remek-djelo Uroša Predića, biće izložena za javnost u Starom dvoru, u Beogradu, od 6. juna do 29. juna, i to nakon 15 godina, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Predić je na slici "Kosovka devojka" prikazao bojište neposredno poslije Kosovske bitke 1389. godine, a kroz naslikani lik ranjenog junaka Pavla Orlovića prikazani su svi junaci Kosovskog boja.

"Bezimena devojka koja ga poji simboliše sačuvanu čast otadžbine i produžetak života", naveo je Vesić.

Ovu sliku, koja je bila u depou, u formi postavke "Izložba jedne slike" izložiće Muzej grada Beograda u saradnji sa gradom, na inicijativu Vesića.

Izložba će biti otvorena za javnost radnim danima od 17.00 do 19.00 časova, kao i vikendom od 10.00 do 16.00 časova.

Vesić je rekao da, nažalost, Predićeva "Kosovka devojka", koja predstavlja pravo nacionalno blago Srbije, nije jedina koja se nalazi u depoima, daleko od očiju javnosti.

"Posetioce će tokom trajanja postavke kroz istoriju nastanka slike, kao i njen značaj voditi kustosi. Sama slika, koja u srpskoj svesti nosi nacionalni i ikonografski karakter, biće u posebnim bezbjednosnim uslovima tokom izlaganja", rekao je Vesić za "Kurir", nakon čijeg teksta o ovoj slici je i odlučeno da bude izložena u javnosti poslije 15 godina.

Remek-djelo Uroša Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Kola srpskih sestara.

Muzej grada Beograda je dosad promijenio desetak adresa, a u planu je da se za tri godine preseli u nove prostorije, gdje bi trebalo da "Kosovka devojka" dobije tretman kao što ga ima Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju.

Novi direktor Muzeja grada Beograda Jelena Medaković juče je najavila da je ideja da slika "Kosovka devojka" novi dom pronađe u Konaku kneginje Ljubice.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije