Vizuelna umjetnost

"Vremenska linija kulture" u NUB RS: Od Vinče do Kusturice

"Vremenska linija kulture" u NUB RS: Od Vinče do Kusturice
Foto: N.N. | "Vremenska linija" obuhvata biografiju srpskog nobelovca Ive Andrića

BANJALUKA - "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" je projekat koji predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda, a koji će biti predstavljen utorak u 12 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci.

"Od Vinče preko 'Slaveno-serbskog magazina', do Kusturice, rokenrola i strip-junaka Dikana - sedam hiljada godina srpske kulture na jednoj vremenskoj liniji. 'Vremenska linija' obuhvata biografiju srpskog nobelovca Ive Andrića, glumački put Milene Dravić, a može se vidjeti i kako su određene godine izgledali 'Bemus', 'Bitef' ili 'Fest'", ističu iz NUB RS.

Kako se dodaje, pokretač projekta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a realizator Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

"Radi se o projektu koji predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda. Cilj 'Vremenske linije' je da korisnicima predstavi kontinuitet, širinu i domete srpske kulture i kulture Republike Srbije, kao i da podstakne njihovo dalje proučavanje i dijalog o njima. Projekat je trajnog i interaktivnog karaktera i predviđeno je redovno ažuriranje postojećih i dodavanje novih elemenata, u čemu svi zainteresovani mogu da daju svoj doprinos", saopšteno je iz NUB RS, a u ovoj ustanovi o projektu će govoriti dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Beograd, Vladimir Kolarić, koordinator projekta, i Dušan Paučković, saradnik na projektu.

Projekat podrazumijeva trajni razvoj i unapređivanje, a autori istog, kako je istaknuto, nadaju se da je ovo tek početak jednog dugotrajnog i zajedničkog posla od velikog značaja za srpsku kulturu.

U ime realizatora u projektu su učestvovali: Gordana Vlajić, Jelena Đorđević, Dejan Zagorac, Vladimir Kolarić, Viktorija Lukić, Marko Marušić, Ivana Milaković, Slobodan Mrđa, Ivana Nikolić, Dušan Paučković, Tamara Perić, Ivana Popović, Milorad Ristić, Slavko Spasić, Siniša Stefanović, Maja Todorović i Marijana Uzunovski. Oni su obradili, odnosno otvorili teme u nekoliko kategorija, a to su arhitektura, audio-vizuelne umjetnosti, izvođačke umjetnosti, književnost, kulturno nasljeđe, manifestacije, mediji, muzika, nauka i ustanove. Sve ove kategorije se dijele na potkategorije pa je tako, recimo, književnost podijeljena na jezik, književnost za djecu, narodu (usmenu) književnost, pismo, te umjetničku (pisanu) književnost. Umjetnička književnost se dijeli na dramu, poeziju, prozu, itd.

"U donjem desnom uglu nalazi se dugme sa znakom plus, gde možete predložiti nove odrednice ili izmene postojećih", stoji u uputstvu sajta "Vremenske linije kulture Republike Srbije i Srba van matice", koji je dostupan na ćiriličnom i latiničnom pismu srpskog jezika, te na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije