Vizuelna umjetnost

Predstavljen projekat "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice"

Predstavljen projekat "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice"
Foto: N.N. | Predstavljen projekat "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice"

BANJALUKA - "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" je projekat koji predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda, a koji je predstavljen danas u podnevnim časovima u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci.

O projektu su govorili Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Beograd, Dušan Paučković, saradnik na projektu, te Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUB RS.

"Projekat podrazumijeva portal koji objedinjuje ličnosti, događaje i objekte iz srpske kulture od praistorije do današnjih dana. Ideja je da pored toga dovede do dijaloga, da zainteresuje ljude za srpsku kulturu, te da pokaže širinu, kontinuitet i raznolikost srpske kulture", rekla je u uvodnom izlaganju Petrović Zečićeva, dodajući da je riječ o još jednom projektu na temu jedinstvenog srpskog kulturnog prostora. Kao izvršni realizator "Vremenske linije kulture Srbije i Srba van matice" Vukićević je potom dodao da je ovaj projekat razvijen u saradnji sa kolegama iz Ministarstva informisanja Republike Srbije.

"'Vremenska linija' ima za cilj, kao što je kazala Petrović Zečićeva, da predstavi najvažnije ličnosti, događaje i objekte srpske kulture i da ih približi svim zainteresovanima putem internet sajta koji je posebno dizajniran i prilagođen ovom sadržaju, tako da je na najzanimljiviji i najbolji način  predstavljen sadržaj pomoću različitih savremenih metoda. Pored pretraživanja po različitim kriterijumima postoji mogućnost pregleda fotografija, odnosno audio-vizuelnih materijala", istakao je Vukićević.

On je dodao da ova internet stranica nije slična Vikipediji i istovjetnim internet stranicama jer ima uredništvo koje će pregledati i potom činiti dostupnim sadržaje, a da je slična po tome, jer svi zainteresovani od pojedinaca do institucija imaju priliku da im dostave materijal na ovu široku temu.

"Takođe, tu je i mogućnost određivanja posebnih tagova i to je nešto što omogućava da najmlađi budu ciljna grupa koja će moći da prati razvoj 'Vremenske linije'. Važno je da je ona interaktivna i otvorena tako da je omogućeno svim zainteresovanima da pošalju svoje prijedloge odrednica. U ovom trenutku ima 1.800 različitih odrednica koje su predstavljene", kaže Vukićević.

Prije same prezentacije novinarima se obratila i Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu RS, koja je navela da postoji potpisana deklaracija o jedinstvenom kulturnom prostoru koju su potpisali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i koja je od momenta potpisivanja do danas proizvela niz zajedničkih kulturnih događaja. Istakla je da će Ministarstvo preko NUB RS u slučaju potrebe dati svoj doprinos i u ovom projektu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije