Vizuelna umjetnost

Predstavljena izložba "Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi"

Predstavljena izložba "Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi"
Foto: Srna | Predstavljena izložba "Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi"

U Beču je publici predstavljena izložba pod nazivom "Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi" koju su zajednički organizovali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Austrija i Centar za Srbe u rasijanju "Sveti Sava" iz Beograda.

Autor izložbe, postavljene tokom ovog vikenda u sali Crkve Svetog Save u okviru proslave 10 godina od osnivanja "Prosvjetinih" dopunskih škola u Austriji, je Radmila Kunčer, predsjednik ovog centra.

Predstavljen je i prateći program "Srbija kroz prostor i vreme", osvrt na duhovno i materijalno nasljeđe srpskog naroda, autora Verice Mihajlović, pjesnikinje i publiciste, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta" Beč, prenosi Srna.

Otvaranju je prisustvovao i stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasador Žarko Obradović koji je pohvalio izložbu i organizatore, kao i rad "Prosvjete" i njenih škola.

Goste je pozdravio otac Đorđe Pantelić iz Crkve Svetog Save koji je prenio pozdrave i blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i istakao važnost ovakvih događaja koji su ključni za očuvanje srpskog jezika i pisma, pravoslavne vjere, kulture i tradicije.

Izložbu je otvorio potpredsjednik bečke "Prosvjete" Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac "Prosvjetinih" dopunskih škola srpskog jezika u Austriji.

Proteklog vikenda je, u okviru proslave 10 godina od osnivanja "Prosvjetinih" dopunskih škola u Austriji, u sali Crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču održano veče posvećeno poeziji Branka Miljkovića, te predstavljena knjiga "Zvezda nad prazninom" Dejana Stoiljkovića i prikazan dokumentarni film "Branko" o ovom velikom pjesniku.

Pokrovitelj ovih događaja bio je kabinet ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom, a oni su bili svojevrstan uvod u centralnu proslavu "Prosvjetinog" jubileja - svečanu akademiju kojom se obilježava 10 godina postojanja srpskih škola koja će biti održana u subotu, 30. septembra, u Alber holu u Beču sa početkom u 19.00 časova.

Počasni gost biće Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koji će, zajedno sa Mijalkovićem svečano otvoriti novih 10 "Prosvjetinih" škola koje su osnovane ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije