Vizuelna umjetnost

Predstavljena izložba "Zmijanjska pokrstica"

Predstavljena izložba "Zmijanjska pokrstica"
Foto: Srna | Predstavljena izložba "Zmijanjska pokrstica"

Kolo srpskih sestara "Blaga Marija" iz Orahovljana kod Mrkonjić Grada organizovalo je sedmu izložbu rukotvorina "Zmijanjska pokrstica", povodom Svetog Trifuna, na kojoj su predstvaljne rukotvorine sa zmijanjskim vezom.

Idejni tvorac izložbe Slobodan Ćoćkalo rekao je da je cilj očuvanje predmeta ovog kraja, koji su protkani šarama zmijanjskog veza, a u koji je uklopljena staroslovenska mitologija.

On je istakao da je ovogodišnja tema u vezi sa zmijanjskim vezom na muškim pantalonama koje su specifične po detalju na donjem dijelu nogavice.

“Naše žene izlože takve rukotvorine kako bismo svi vidjeli koji su se materijali prije koristili, kao što su lan, konoplja”, rekao je sinoć novinarima Ćoćkalo.

On je dodao da mrkonjićkom kraju nedostje zavičajni muzej ili muzej na otvorenom kako bi se zmijanjski vez promovisao i u turističke svrhe.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je čestitao članicama Udruženja "Blaga Marija" za dobro organizovanu izložbu.

“Naša je dužnost da podržavamo sve manifestacije koje se tiču kulturnog nasljeđa naroda koji je odan svojoj istoriji i svojim precima. Posebno me raduje što ima mnogo djece i što imaju priliku da vide kako se njeguje tradicija”, naglasio je Vođević.

Član Kola srpskih sestara "Blaga Marija" Zorica Mačkić je rekla da se njihovo udruženje prvenstveno bavi humanitarnim radom i očuvanjem tradicije.

Na izložbi, koja je održana sinoć u Orahovljanima, svoje radove su predstavila i druga udruženja žena iz Mrkonjić Grad i Ribnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije