Vizuelna umjetnost

Predstavljena umjetnička instalacija u čast ZOI '84

Predstavljena umjetnička instalacija u čast ZOI '84
Foto: Opština Centar | Predstavljena umjetnička instalacija u čast ZOI '84

SARAJEVO - Povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, danas je svečano predstavljena umjetnička instalacija „Sarajevo Olympic Journey“, autorice Edine Selesković u parku Zetra.

Instalacija autorice Edine Selesković predstavlja manifest budućnosti, drugačiji pristup olimpijskim oblicima, sa međuprostorima u momentima spajanja i odvajanja. U službi ideje putovanja kroz vrijeme, ona se okreće budućnosti.

„Ideja o postavljanju ovakve instalacije u čast Olimpijskih zimskih igara u Sarajevu je došla od Ekrema Dupanovića, da napravim nešto što bi nas podsjećalo na 40. godina od Olimpijade. Tada sam shvatila da kao mala djevojčica dok sam gledala Olimpijadu u Sarajevu da sam je osjećala svojom. Ta priča ustvari o našoj olimpijadi nije jedan momenat u vremenu već je jedan sportski i društveni fenomen koji se desio i ima cjelokupno putovanje kroz vrijeme. Upravo zato je skulptura sačinjena ne iz krugova već iz spiralnih formi koje sa unutrašnje strane imaju boje olimpijskih krugova, a sa vanjske strane imaju ogledalo u kojem se može ogledati cijelo Sarajevo. Takođe, želim da publika u ovom mom ateljeu na otvorenom pošalje svoje poruke pune emocija, entuzijazma, ponosa i zajedništva. Sa tim ispisanim porukama, želim da ostavimo manifest za budućnost, kao poklon za nove generacije da im damo nadu za novu olimpijsku budućnost Sarajeva“, poručila je Selesković.

Otvaranje ovog umjetničkog djela pratio je i muzički performans kompozitora Erica Bretona i Emira Nuhanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije