Vizuelna umjetnost

Premijerno prikazan film o Urošu Prediću

Premijerno prikazan film o Urošu Prediću
Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels | Premijerno prikazan film o Urošu Prediću

NOVI SAD - U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu premijerno je danas prikazan dokumentarni film o jednom od najistaknutijih srpskih i evropskih slikara Urošu Prediću pod istim nazivom kao i aktuelna izložba "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti".

U dokumentarnom filmu reditelja Blaža Popovića, pored ostalih, učestvuju i autori izložbe dr Snežana Mišić, muzejska savjetnica, i istoričar umJetnosti prof. dr Igor Borozan, kao i glumac Radoje Čupić, koji tumači lik čuvenog slikara.

Mišićeva ističe da je ideja za film bila zajednička, a da je fokus filma upravo na izložbi koja broji više od stotinu Predićevih djela.

"Napravili smo jedan film koji prati i Predićev boravak u Beču, tako da su pojedini segmenti filma snimani i tamo na Likovnoj akademiji, zatim njegov rodni Orlovat, Beograd i naravno Novi Sad", kaže ona.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski dodaje da je izuzetno važno ostaviti trag ovoj izložbi i načinu na koji su slike predstavljene, pa je stoga film bio neizostavan dio cijelog projekta.

"Galerija Matice srpske je svoj jubilej od 175 godina započela velikom izložbom o Urošu Prediću i činilo nam se da nekako u savremeno doba ne možemo da prikažemo samo ižlozbu i prateći katalog", kazala je Palkovljević Bugarski.

Izložba posvećena stvaralaštvu Predića u Galeriji Matice srpske je zbog velikog interesovanja produžena do 12. februara.

               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije