Vizuelna umjetnost

Preminuo akademski slikar Zvonimir Santrač

Preminuo akademski slikar Zvonimir Santrač
Foto: YouTube | Preminuo akademski slikar Zvonimir Santrač
Srna

BEOGRAD/VRŠAC - Akademski slikar Zvonimir Santrač, umjetnik koji je svojim djelima i angažovanjem u oblasti kulture zadužio Vršac i Srbiju, preminuo je danas poslije teške bolesti u 69. godini.

Santrač je dobitnik brojnih umjetničkih nagrada širom bivše Jugoslavije, gdje je izlagao i samostalno i grupno.

Amerikanci su ga čak svrstali u najznačajnije umjetnike sa ovog prostora 20. vijeka, prenijele su "Večernje novosti".

Njegov poseban umjetnički izraz, koji je uvijek pomjerao granice, najviše će ostati upamćen po instalaciji "Balkanski voz sudbine", koju je 1996. godine prikazao na željezničkoj stanici u Vršcu, a potom u Novom Sadu i Beogradu.

To je najveća prostorna instalacija realizovana u regionu, koja je inverzijom putničkih vagona u teretne prikazivala umjetnikov osvrt na Holokaust, migracije devedesetih godina prošlog vijeka i u doba globalizacije, a ilustrovala je i degradaciju u sistemu finansiranja umjetničke produkcije.

Autor je i dva značajna vršačka spomenika posvećena Bori Kostiću i ruskom generalu vršačkog porijekla Đorđu Emanuelu Arsenijeviću, koji se nalaze u Ruskom parku u Vršcu.

Posljednjih godina, gotovo do pred smrt, bio je direktor Gradskog muzeja u Vršcu, u čiji je rad unio mnogo novina.

Komemoracija u Santračevu čast biće priređena u petak, 14. maja, u kongresnoj dvorani Centra "Milenijum", dok će sahrana biti održana dan kasnije na Gradskom groblju u Vršcu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije