Vizuelna umjetnost

Preminuo proslavljeni strip scenarista Toza Obradović

Preminuo proslavljeni strip scenarista Toza Obradović
Foto: strip blog | Preminuo proslavljeni strip scenarista Toza Obradović

U Novom Sadu je u 70. godini preminuo Svetozar Obradović Toza proslavljeni jugoslovenski i srpski strip scenarista mnogih strip priča i izdanja kao što su Kobra, Poručnik Tara, Veliki Blek, Tarzan, Lun-kralj ponoći, Bili the Pljuc...

Svetozar Obradović Toza rođen je 12. novembra 1950. godine u Novom Sadu.

Strip scenarijem počeo je profesionalno da se bavi u 25. godini radom na serijalu "Poručnik Tara" sa crtačem Branislavom Kercem, prenosi novosadski portal "021".

Taj serijal stripova sa tematikom iz Narodnooslobodilačke borbe, rađen u vestern stilu, ugledao je svjetlo dana u časopisu "Zlatni kliker", a nešto kasnije i u "Strip zabavniku".

To se dogodilo 1975. godine, da bi se četiri godine kasnije preselio na stranice "Stripoteke".

Za 32 godine rada, Obradović je stvorio mnoge junake stripa kao što su "Poručnik Tara", "Kobra", "Ket klou", "Bili the Pljuc", "Izvidnik Rod", "Nindža", "Lun kralj ponoći", po romanima Frederika Eštona, kao i mnogobrojne pojedinačne storije u koje spada i tridesetak vesterna.

Radio je i na licencnim izdanjima "Tarzan", "Bufalo Bil" i "Veliki Blek". Za ovaj posljednji uradio je više od 50 epizoda od kojih je svaka imala 60 tabli.

Na prostoru bivše Jugoslavije sarađivao je sa svim značajnijim izdavačkim kućama iz svih republika. Radovi su mu objavljivani i u inostranstvu i to u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Holandiji i SAD.

Kraće vrijeme bavio se i pedagoškim radom, odnosno 2000. godine je na "Novosadskom otvorenom univerzitetu" držao "Školu stripa", a naredne tri rukovodio "Strip radionicom".

U posljednje vrijeme bavio se novinarstvom, a njegovi feljtoni i reportaže objavljeni su u mnogobrojnim listovima i časopisima.

Knjigu "Novosadski strip" objavio je 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije