Vizuelna umjetnost

Preminuo slikar Miloš Šobajić

Preminuo slikar Miloš Šobajić
Foto: Tanjug | Preminuo slikar Miloš Šobajić
Srna

BEOGRAD - Poznati srpski i francuski slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je od virusa korona.

Šobajić je obolio od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom liječenju u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Prije par dana zdravstveno stanje ovog priznatog umjetnika se pogoršalo i bio je priključen na respirator, prenio je "Kurir".

Šobajić je u Beogradu završio osnovnu i srednju školu, kao i Akademiju vizuelnih umjetnosti 1970. godine, da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz.

Od 2005. godine predaje na "Luksun" Akademiji lijepih umjetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno postaje redovan profesor "Megatrend" univerziteta u Beogradu.

Šobajić je 2005. godine osnovao Fakultet za umjetnost i dizajn na Univerzitetu "Megatrend" u Beogradu, gdje je bio profesor i dekan do 2014. godine, a onda JR postao počasni doktor i profesor emeritus.

Nakon 37 godina života i rada u Parizu, vratio se u Beograd.

Izlagao je u mnogim gradovima, a najviše u Parizu. NJegova djela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umjetnosti u svijetu.

Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. U februaru 2012. godine dobio je Vukovu nagradu.

Ruska Duma mu je dodijelila 2018. orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodijeljena mu je Zlatna medalja Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa , nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi.

O njemu je objavljeno više od 600 tekstova u domaćoj i svjetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.

Živio je i radio u Beogradu i u Parizu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije