Vizuelna umjetnost

Prezentacija odabranih radova projekta "NFT for Women" u MSU RS

Prezentacija odabranih radova projekta "NFT for Women" u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Prezentacija odabranih radova projekta "NFT for Women" u MSU RS

BANJALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i kancelarija UN Women u BiH sutra sa početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) priređuju svečanu prezentaciju 20 odabranih umjetničkih radova umjetnica koje su izabrane na osnovu javnog poziva u okviru projekta "NFT for Women" i koji su postali dio prve NFT kolekcije u BiH.

Kako je saopšteno, "NFT for Women" je pilot-projekat koji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske razvija sa kancelarijom UN Women u BiH.

"Cilj projekta je približavanje NFT-a lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom. Upravo iz tog razloga u periodu od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine bio je otvoren javni poziv za umjetnice svih starosnih dobi koje su željele da svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta", saopšteno je iz MSU RS.

Nakon zatvaranja javnog poziva, saopštili su dalje iz Muzeja, stručni žiri je izabrao 20 umjetnica sa umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT.

"Izabrani originalni radovi će biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umjetničkog rada iz fizičkog u digitalni oblik prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se mijenja vrijednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost", javili su iz MSU RS.

Oni dodaju da će na svečanoj prezentaciji publika imati priliku da se upozna sa rezultatima projekta, pogleda digitalizovane radove finalistkinja, te da se upozna sa njihovim dosadašnjim radom.

"Kao završni dio programa biće prezentovana online galerija odabranih djela sa aukcijom na kojoj će moći da učestvuju svi prisutni i time podrže osnaživanje žena u umjetnosti. Dvadeset umjetnica odabranih u okviru projketa 'NFT for Women' su Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović", zaključeno je u saopštenju MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije