Vizuelna umjetnost

Promovisana peta izložba "Stripa Srpske"

Promovisana peta izložba "Stripa Srpske"
Foto: Srna | Promovisana peta izložba "Stripa Srpske"

MRKONJIĆ GRAD - U Narodnoj biblioteci u Mrkonjić Gradu večeras je održana promocija pete izložbe "Strip Srpske" na kojoj su predstavljeni radovi 20 autora iz Republike Srpske, kao i rad Udruženja strip autora.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija" iz Banjaluke Zoran Pejić rekao je da su večeras imali promociju njihovih izdanja, te da je Udruženje od osnivanja 2011. godine objavilo 65 naslova, a posljednji su "Stripovijetke", odnosno 22 priče Branka Ćopića.

"Posjetioci su mogli večeras da vide radove 20 panoa. Na jedan pano može da stane šest strip tabli profesionalnih strip crtača. Naš član je i Milorad Vicanović koji živi u Laktašima, jedini profesionalni strip crtač kojem je u Francuskoj, Belgiji i Americi objavljeno 65 strip albuma. I ostali strip crtači zavređuju pažnju, jer kad se pogledaju radovi vidi se odmah talenat i iskustvo", naglasio je Pejić, pre

On je istakao da je izdavaštvo sada veće nego ikad, te da je dosta poznatih književnih djela urađeno u formi stripa, što je djeci mnogo zanimljivije. Najaktuelnije strip teme i forma su "mange", kontra čitanje.

Nakon promocije izložbe i rada Udruženja, Zdravko Knežević održao je radionicu za mlade na kojoj su mogli da vide kako strip počinje i završava, zatim kako da smisle svog strip junaka, te kako se prelazi sa strane na stranu jednog stripa.

Član Udruženja strip autora Zdravko Knežević urednik je časopisa "Parabelum junior" gdje se objavljuju dječiji radovi iz Republike Srpske i trenutno je došao do 12 broja, a, osim toga, vodi i besplatnu školu stripa za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije