Vizuelna umjetnost

Pronađen jedini poznati snimak glasa Fride Kalo?

Pronađen jedini poznati snimak glasa Fride Kalo?
Foto: N.N. | Pronađen jedini poznati snimak glasa Fride Kalo?
N.N.

Frida Kalo postala je jedna od najznačajnijih slikarki svih vremena.

Njena nadrealistička umjetnost i dramatična životna priča zaokuplja maštu ljudi širom svijeta. Uprkos njenom dobro proučenom životu, još uvijek postoje mnoge praznine koje tek treba da popunimo, uključujući i zvuk njenog glasa.

Snimke su tražili istoričari, istoričari umjetnosti, arhiveri i mnogi drugi istraživači pokušavajući da slože potpuniji portret njenog života. A onda je do otkrića došlo sasvim slučajno!

Dok su katalogizirali epizode stare radio emisije "El Bachiller", stručnjaci iz Nacionalne biblioteke zvuka "Fonoteka Nacional" u Meksiku otkrili su za sada jedini ikada pronađeni snimak glasa Fride Kalo.

U epizodi, koja je snimljena 1955. godine, predstavljen je Fridin suprug, poznati umjetnik Dijego Rivera. Čuje se ženski glas koji recituje pjesmu pod naslovom "Portret Diega". Iako je umjetnica u vrijeme emitovanja već pokojna, vjeruje se da je upravo ona žena koja pruža romantičan pogled na izgled i temperament čuvenog Dijega.

"On je ogromno, neizmjerno dijete, prijateljskog lica i tužnog pogleda. Njegove visoke, tamne, izuzetno inteligentne i velike oči rijetko se zadržavaju na jednonm mjestu. Skoro da hoće da iskoče iz duplji zbog natečenih i izbočenih kapaka - poput onih kod žabe krastače", navodi ženski glas.

Iako nije sasvim sigurno da glas pripada Fridi Kalo (a to je danas i nemoguće potvrditi), u zvučnim bilješkama se navodi da stihove govori slikarka "koja više nije sa nama". Vjeruje se da je tonski zapis snimljen 1953. ili 1954. kada je Frida još uvijek bila živa, piše Istorijski zabavnik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije