Vizuelna umjetnost

Pronađeno Klimtovo remek-djelo?

Pronađeno Klimtovo remek-djelo?
Foto: De Agostini Editorial | Pronađeno Klimtovo remek-djelo?

Slika austrijskog umjetnika Gustava Klimta koja je ukradena 1997. godine možda je pronađena u zidu italijanske galerije iz koje je odnesena, izjavili su danas zvaničnici.

Radnici su pronašli sliku - portret mlade žene dovršen 1917. godine - kada su uklanjali bršljan sa spoljneg zida galerije "Riči Odi" u Pjaćenci i naišli na mala vrata.

Unutra je bila slika umotana u kesu za smeće.

"Ovo je nevjerovatno", izjavio je Džonatan Papamareng, šef odsjeka za kulturu gradskog savjeta Pjaćence.

Policija je preuzela umjetničko djelo, a stručnjaci će ga sada pregledati da bi provjerili njegovu autentičnost.

Slika je nestala u februaru 1997. godine. Policija je tada saopštila da vjeruje da su lopovi koristili ribolovački štap da skinu remek-delo sa zida i da su iznijeli sliku kroz otvoreni svjetlarnik na vrhu galerije, gdje je odbačen ram.

Mjesec dana kasnije otkriven je vješto urađen falsifikat slike, umotan i poslat na adresu jednog osramoćenog političara, što je dodatno povećalo misteriju.

Papamareng je rekao da je teško povjerovati da je original bio sakriven u samoj galeriji od kada je slika nestala. On je dodao da je zgrada pažljivo pregledana poslije krađe.

"Slika je u odličnom stanju. Teško je povjerovati da je bila sakrivena u zidu, blizu zemlje i vegetacije pune 22 godine", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije