Vizuelna umjetnost

Pronađeno jedino Mikelanđelovo ulje na platnu, manja verzija "Strašnog suda"

Pronađeno jedino Mikelanđelovo ulje na platnu, manja verzija "Strašnog suda"
Foto: Wikipedia.org | Pronađeno jedino Mikelanđelovo ulje na platnu, manja verzija "Strašnog suda"

RIM - Jedino ulje na platnu koje je izradio Mikelanđelo pronađeno je u Ženevi, a radi se o manjoj verziji "Strašnog suda" koji se može vidjeti u Sikstinskoj kapeli, saopštio je Amel Olivares, specijalista renesansne umjetnosti.

Ženevski "Strašni sud" je Olivares proučavao osam godina, zajedno sa konzervatorom Hoseom Manuelom del Rio Karaskom, prije nego što su došli do zaključka da djelo pripada Mikelanđelu.

Ova slika smatrala se izgubljenom više od 100 godina, a istraživači misle da ju je Mikelanđelo dao na poklon slikaru Alesandru Aloriju, kojem je služila kao inspiracija za oltarske slike u firentinskoj bazilici Santisima anuncijata.

Na slici se može vidjeti Isus Hrist, kao i druge figure sa "Suda" u Sikstinskoj kapeli, dok su dimenzije 96,52 sa 81,28 centimentara, prenosi Tanjug agenciju Ansa.

Smatra se da je jedno od lica na slici Mikelanđelovo, ali je predstavljeno mlađe od onoga što je istoričarima umjetnosti poznato.

Istraživači su istakli da je Hrist naslikan bez brade, isto kao na fresci u Sikstinskoj kapeli, a likovi su nepotpuni ili se čine skicirani.

Kako tvrdi Olivares, ovo djelo ukazuje da je tehniku ulja na platnu Mikelanđelo naučio od slikara Sebastijana del Pjomba.

Detaljan opis ženevskog "Strašnog suda" pronađen je u Državnom arhivu u Firenci 1792. godine, u dokumentima koji se odnose na popis nameštaja i umjetničkih djela u vlasništvu firentinskog markiza Donata Guadanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije