Vizuelna umjetnost

Prva samostalna izložba Ranka Smiljanića: Magični trenuci u Gradišci

Prva samostalna izložba Ranka Smiljanića: Magični trenuci u Gradišci
Foto: Ustupljena fotografija | Prva samostalna izložba Ranka Smiljanića: Magični trenuci u Gradišci

​GRADIŠKA - U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je prva samostalna izložba fotografija Ranka Smiljanića. Fotografijom je počeo da se bavi prije više od deset godina.

Prvo je to bio samo hobi, a onda je izučavao sve o fotografiji, od knjiga do informacija dostupnih na internetu.

"U pitanju je amater fotograf, ali izuzetno cijenjen i priznat kako u Gradišci, tako i šire. Ranko Smiljanić je rođen 1975. Trenutno je nastanjen u Sloveniji. Nažalost, nije mogao prisustvovati večeras zbog bolesti", rekao je Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja u Gradišci. 

Autor se nekoliko dana prije izložbe zarazio koronom, pa je morao da ostane u izolaciji. Tokom pripreme izložbe govorio je o tome zašto mu je važna fotografija. 

"Neko će ovjekovječiti trenutke sa porodicom, prijateljima ili, što je sada najčešće, samog sebe. Ja sam u početku birao one trenutke, koji su sami po sebi lijepi- izlaske ili zalaske sunca na Savi, prirodne ljepote ili cvijeće. Poslije sam počeo primjećivati i druge motive koji, ako se fotografišu po nekim pravilima, mogu biti ugodni za oko i zanimljivi", rekao je Smiljanić.

Fotografije za izložbu izabrao je sam. Osim motiva mosta na Savi i rijeke, preovladavaju crno- bijele fotografije, apstraktni motivi. 

"Posebno nam je zadovoljstvo da poslije dužeg vremena imamo izložbu fotografija, koje imamo rjeđe u zadnje vrijeme. Gradiška je imala izložbu 2015. I tada je ovaj autor bio prisutan. Nadam se da će ovo da se razvija i da će ovi magični trenuci, koji su uhvaćeni u vremenu biti svima dostupni i da će ih moći narednih dana pogledati", istakao je Duško Ivetić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Gradiška.

Izložba je otvorena do 14. aprila ove godine. Do tada građani Gradiške mogu da pogledaju fotografije Ranka Smiljanića, koje osim Gradiške i Save, bilježe i motive iz brojnih gradova regiona i Evrope, gdje je putovao prije pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije