Vizuelna umjetnost

Prvi put nakon 20 godina slika Van Goga na aukciji

Prvi put nakon 20 godina slika Van Goga na aukciji
Foto: N.N. | Prvi put nakion 20 godina slika Van Goga na aukciji
N.N.

Slika holandskog majstora slikarstva Vinseta van Goga biće ponuđena na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u posljednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća Arkirijal, i dodala da je vrijednost slike procjenjena na tri do pet miliona evra.

Prodaja slike predstavlja poseban događaj jer je sve manje dijela Van Goga na aukcijskim prodajama širom svijeta", izjavio predstavnik aukcijske kuće Bruno Žober i dodao da je djelo nazvano "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikano 1882. godine kada je Van Gog imao 29 godina.

Žober je rekao da je to delo iz ranog Van Gogovog perioda i da ima sve karakteristike njegovog kasnijeg slikanja, a to su pejzaži sa zemljom koja je zauzima glavno mjesto na slici.

Sadašnji vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime nije saopšteno, pozajmio je sliku tokom osam godina sve do 2015. godine, muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu.

Slika je bila predstavljena i u muzejima Montreala i Haga od 1960. do 2010. Slika će prije prodaje u Parizu biti izložena do 9. aprila u aukcijskoj kući Arkirijal.

Poslednja aukcijska prodaja Van Gogovog dela u Parizu održana je sredinom '90-tih godina. Slika "Vrt u Overu" prodata je za oko deset miliona dolara.

Na aukcijskoj prodaji 4. juna, pored te slike biće ponuđeno pet dela francuskog slikara Pola Gogena, naslikanih od 1876. do 1887. godine.

Vinsent van Gog (1853-1890), koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

(NN/b92.net)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije