Vizuelna umjetnost

Publika može čuti Teslu i Pupina

Publika može čuti Teslu i Pupina
Foto: Velibor Tripić | Publika može čuti Teslu i Pupina
N.N.

BANJALUKA - Postavka koja pokazuje da je u slozi spas i da treba razbiti predrasude o tome da su Pupin i Tesla bili u sukobu, da dugo nisu razgovarali i da se nisu voljeli, otvorena je danas pod nazivom "Tesla i Pupin na istom putu" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci NUB RS u Banjaluci.

"Mali nam je pogled na velike ljude. Oni su mnogo više nego što se to nama danas čini koračali jedan uz drugog i zato su na ovoj maloj postavci oni na istom putu", naglasila je Aleksandra Ninković-Tašić, autor izložbe, koja je i predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Istakla je da su je tokom istraživanja Pupina bez daha ostavljali podaci koji govore da su srpski velikani iz srca i uma radili za opšte dobro svog naroda, stvarali zajedno najviše vrijednosti srpskog naroda.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti daju poseban doprinos doživljaju ove postavke, s obzirom na to da je posjetiocima omogućeno da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Izložbu je otvorio Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, koji je kazao da ova postavka predstavlja nadogradnju svega što se zna o dvojici velikana srpske nauke.

"Mlade treba motivisati ka nauci, iako je to neizvjestan i mukotrpan put koji u društvu nikada nije dovoljno verifikovan. I mali narodi imaju svoje velikane koji su zadužili cijelo čovječanstvo", poručio je Komić.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije