Vizuelna umjetnost

Publika može čuti Teslu i Pupina

Publika može čuti Teslu i Pupina
Foto: Velibor Tripić | Publika može čuti Teslu i Pupina
N.N.

BANJALUKA - Postavka koja pokazuje da je u slozi spas i da treba razbiti predrasude o tome da su Pupin i Tesla bili u sukobu, da dugo nisu razgovarali i da se nisu voljeli, otvorena je danas pod nazivom "Tesla i Pupin na istom putu" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci NUB RS u Banjaluci.

"Mali nam je pogled na velike ljude. Oni su mnogo više nego što se to nama danas čini koračali jedan uz drugog i zato su na ovoj maloj postavci oni na istom putu", naglasila je Aleksandra Ninković-Tašić, autor izložbe, koja je i predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Istakla je da su je tokom istraživanja Pupina bez daha ostavljali podaci koji govore da su srpski velikani iz srca i uma radili za opšte dobro svog naroda, stvarali zajedno najviše vrijednosti srpskog naroda.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti daju poseban doprinos doživljaju ove postavke, s obzirom na to da je posjetiocima omogućeno da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Izložbu je otvorio Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, koji je kazao da ova postavka predstavlja nadogradnju svega što se zna o dvojici velikana srpske nauke.

"Mlade treba motivisati ka nauci, iako je to neizvjestan i mukotrpan put koji u društvu nikada nije dovoljno verifikovan. I mali narodi imaju svoje velikane koji su zadužili cijelo čovječanstvo", poručio je Komić.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije