Vizuelna umjetnost

Radionica "Šta se krije iza maske" održana u Prijedoru

Radionica "Šta se krije iza maske" održana u Prijedoru
Foto: Srna | Radionica "Šta se krije iza maske" održana u Prijedoru

U lapidarijumu Muzeja Kozare u Prijedoru večeras je održana radionica pod nazivom "Šta se krije iza maske".

Radionicu su realizovali Muzej Kozare i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor povodom obilježavanja Dana evropskog kulturnog nasljeđa.

Viši kustos za etnologiju u Muzeju Kozare Marija Radaković izjavila je da to kulturno nasljeđe treba da se prenese na sljedeće generacije, te je upravo zbog tog razloga ova mala radionica okupila najmlađe Prijedorčane predškolskog uzrasta.

"Mislimo da vrlo rano treba početi s tim da djeca znaju ko su, odakle su, a maske su nam bile opredjeljenje najviše zato što ne treba puno materijala i što u karakteristične za neke narodne običaje", navela je Radakovićeva koja je danas bila jedan od tri rukovodioca radionice.

Diplomirani vaspitač za tradicionalne igre Marina Krneta rekla je da se Dan evropskog kulturnog nasljeđa obilježava od 1985. godine u Francuskoj, a od 1999. godine ovo je postala tradicionalna jesenja manifestacija i ove godine tema je nasljeđe i obrazovanje.

"Mi smo odlučili da temu usmjerimo ka maskama i maskiranju povezano sa tradicionanim maskama i današnjicom, a za izradu maski koristilo smo stare novine, brašno i vodu", rekla je Krneta.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz izjavio je da je udruženje osnovano sa ciljem prenošenja tradicije i običaja na mlađa pokoljenja.

"Nema ništa ljepše od ovog dana kada djecu od pet-šest godina učimo jednoj interesantnoj aktivnosti pravljenja ili oslikavanja maski koje su dio običaja vezanih za tradiciju našeg naroda", rekao je Šormaz.

On je dodao da je ovo bila jedna od aktivnosti u ovom tradicionalno vaspitno- obrazovnom centru čija je članica Milana Ćulibrk bila treći rukovodilac ove radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije