Vizuelna umjetnost

Radovi nastali na koloniji "Šibovi 2023" pred publikom na Kastelu

Radovi nastali na koloniji "Šibovi 2023" pred publikom na Kastelu
Foto: Ustupljena fotografija | Radovi nastali na koloniji "Šibovi 2023" pred publikom na Kastelu

BANJALUKA - Svečano otvaranje izložbe umjetničkih djela nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji "Šibovi 2023", biće upriličeno sutra u 19 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Ovo je saopšteno iz Fakulteta lijepih umjetnosti pri Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, koji organizator kolonije.

"Međunarodna likovna kolonija 'Šibovi' je jedina je likovna kolonija na teritoriji grada Banja Luke, a organizuje se u već sedam godina za redom", kažu organizatori.

Učesnici Međunarodne likovne kolonije "Šibovi", dodaju organizatori u saopštenju, su afirmisani umjetnici iz zemlje i inostvanstva, ali i profesori i studenti Fakulteta lijepih umjetnosti pri Nezavisnom univerzitetu Banjaluka.

"Organizovani u inspirativnom okruženju, umjetnici imaju priliku da se za vrijeme trajanja kolonije posvete kreativnom procesu. Međunarodna likovna kolonija 'Šibovi' traje šest dana i umjetnicima nudi priliku da posvećeno rade na svojim djelima, ali i da istražuju nove tehnike i stilove, kao i da razmjenjuju iskustva sa drugim umjetnicima. Manifestacija ovakvog tipa promoviše razvoj likovne umjetnosti, kulturnu nadogradnju, ali i saradnju na relaciji umjetnik-profesor-student", kažu organizatori. 

Po završetku kolonije "Šibovi", dodaju dalje, nastala djela bivaju izložena javnosti kako bi se podijelila sa širom publikom.

"Svake godine se priređuje likovna izložba u galerijskom prostoru JU Banski dvor - Tvrđava Kastel Banjaluka, ali i u nekoliko drugih gradova u zemlji.  Likovni kritičari su Međunarodnu likovnu koloniju 'Šibovi' okarakterisali kao neizostavan dio likovne scene grada Banjaluka, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, što se može uvidjeti kroz veliki broj kvalitetnih umjetničkih djela, ali i brojnim izložbama organizovanim u raznim gradovima na kojima su prezentovana djela koja su nastala na  prošlogodišnjim kolonijama", zaključuje se u saopštenju organizatora izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije