Vizuelna umjetnost

Realizacija projekta "Muzej u gostima": Osnovce zanima da li je pračovjek živ

Realizacija projekta "Muzej u gostima": Osnovce zanima da li je pračovjek živ
Foto: Ustupljena fotografija | Realizacija projekta "Muzej u gostima": Osnovce zanima da li je pračovjek živ

U prošlosti muzej je bio samo mjesto odlaganja umjetnina, a tek u 20. vijeku počinje da se prepoznaje njegova velika edukacijska uloga. Muzeji su vrlo značajan faktor za razvoj djeteta, načina na koji će ono u budućnosti razmišljati i primjećivati stvari oko sebe.

Takođe podstiče kritičko razmišljanje i individualnost svake osobe jer ostavlja mjesta za razvoj prikazane ideje. Velika važnost se pridaje i interakciji s publikom, što se pokazalo kao odličan način povezivanja ljudi i samog učenja o nekoj temi koja je stavljena u određeni kontekst.

Vođeni idejom da muzej treba približiti i najmlađima, Muzej Republike Srpske sprovodi projekat "Muzej u gostima", koji organizuje Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad.

Do sada su u sklopu ovog projekta posjetili OŠ "Ćirilo i Metodije" u Donjoj Piskavici i OŠ "Petar Kočić" u Kolima. Predavanje vode Nataša Nogo, muzejska savjetnica, i Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnolog.

Prema njihovim riječima, do sada je 140 učenika zajedno sa Sinišom Pejićem, direktorom škole, vjeroučiteljem i nastavnicima pažljivo slušalo predavanje i prezentaciju, iskazavši oduševljenje, s posebnim naglaskom na to kada će doći u muzej.

"Veći je broj one djece koja nikada nisu posjetila muzej, naravno ima i onih učenika koji su sa svojim roditeljima posjetili ovu instituciju, ali taj broj je daleko manji", kazala je Nogo, te dodala da učenici nestrpljivo iščekuju svoj dolazak u muzej.

"Bilo je interakcije između predavača i učenika, djeca su bila zainteresovana, veoma radoznala, te se vidjelo da je svaka minuta kvalitetno iskorištena", naglasila je Nogo.

Dodala je da je djeci bilo drago što su upoznala nova zanimanja, u ovom slučaju muzejske savjetnike, pedagoge i etnologe.

"Bilo je mnogo podignutih ručica i mnogo pitanja", rekla je Nogo, te se prisjetila nekih zanimljivih kao što su da li je pračovjek živ, da li je zmija živa, od čega je napravljen čamac, da li puške imaju metke u sebi i još mnogih drugih.

Nogo je podsjetila da je ovo bila prva faza projekta, u kojoj se govorilo o samom istorijatu Muzeja Republike Srpske i o radu ove institucije.

"Informisali smo jednu kompletnu postavu učenika, koji su bili na mjestu slušalaca i koji su bili dobro fokusirani na našu kratkotrajnu, ali veoma zanimljivu prezentaciju o istorijatu jedne od najznačajnijih institucija kulture na nivou Republike Srpske", potvrdila je ona, te dodala da nakon posjete, tačnije prve faze, slijedi druga faza, dolazak učenika u Muzej Republike Srpske.

Kako ona kaže, učenici će putovati autobusom, imaće slobodan ulaz u muzej i stručno vođenje kroz izložbenu postavku.

"Pripremićemo kratkotrajni kviz o onome što smo predavali, predavanje o zmijanjskom vezu i mnoge druge zanimljive aktivnosti", najavila je Nogo.

Kako je istakla Biljana Bosančić, direktorica OŠ "Petar Kočić" u Kolima, za "Nezavisne", što se tiče projekta koji muzej sprovodi, a o čemu je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture, ova škola dobila je upit da li želi biti dio projekta "Muzej u gostima".

"Radosno sam prihvatila da OŠ 'Petar Kočić' bude dio ovako divnog projekta, jer nažalost naša djeca nemaju mogućnosti i priliku da posjećuju ovu instituciju kao što imaju učenici u gradu", istakla je Bosančićeva.

Mi ćemo kasnije  biti gosti muzeja, tako da će svih naših 85 učenika iz tri škole imati priliku da posjeti ovu instituciju", pojasnila je ona, te je dodala da je to za školu velika stvar i velika prilika za učenike, koji se raduju svemu tome.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije