Vizuelna umjetnost

Rekord Metropoliten muzeja, 7.360.000 posjetilaca

Rekord Metropoliten muzeja, 7.360.000 posjetilaca
Foto: Ilustracija | Rekord Metropoliten muzeja, 7.360.000 posjetilaca

Najveći američki muzej Metropoliten u Njujoruku, koji ima tri lokacije u gradu, posetilo je tokom 2018. sedam miliona i 360.000 posjetilaca, što je rekordna posjeta.

Godinu dana ranije bilo je oko sedam miliona.

Rekordnu posjetu su donijele izložba u Odjeljenju za kostim "Božanstvena tijela" i izložba "MIkelanđelo-božanstveni crtač i dizajner".

"Mi smo oduševljeni da je tako velik broh posjetilaca odlučio da svoje slobodno vrijeme posveti posjeti našeg muzeja. Inspirativno je znati da su Njujorčani i posjetioci iz cijeloga svijeta došli da razgledaju naše izložbe i stalne postavke kao i razne programe koje smo organizovali i to je divan omaž umjetnosti u svijetu", izjavio je Danijel Vajs, predsjednik Metropolitern muzeja, te dodao da su kustosi, naučnici, konzervatori i ostali koji rade u muzeju doprinijeli rekordnoj posjeti.

Rekordna posjeta je došla u godini kada je uveden nov način naplate ulaznica za žitelje Njujorka i studente iz Nju Džersija i Konetikata. Oni, naime, mogu da uđu tako što plate koliko mogu, dok djeca do 12 ne plaćaju ništa. Smanjeni profit od ulaznica nadoknađen je većom ponudom u restoranima i prodavnicama koje su imale bogatiju ponudu nego ranije.

Metropoliten je, inače, jedna od najprivlačnijih turističkih atrakcija i 32 odsto posjetilaca bili su stranci, a među njima je 14 odsto bilo iz Kine.

Muzej je tokom godine ponudio posjetiocima 10.000 predavanja, stručnih vođenja i drugih edukativnih programa i aktivnoisti, posebno namjenjenih učenicima svih uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije