Vizuelna umjetnost

Robot pravi skulpturu Leonarda da Vinčija

Robot pravi skulpturu Leonarda da Vinčija
Foto: Ilustracija | Robot pravi skulpturu Leonarda da Vinčija

Ovog mjeseca se obilježava se 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, italijanskog slikara, arhitekte, vajara, pronalazača, inženjera.

Tim povodom u malom mjestu Karara u Italiji, poznatom po najboljem mermeru na svijetu, dešava se neobična stvar koja bi se, da je živ, sigurno dopala i najvećem vizionaru renesanse.

Leonardo je izumio mašinu za sječenje mermera, a baš mermer iz Karare je koristio za neka svoja djela. Ovih dana u taj gradić u Toskani je dopremljen robot koji pravi skulpturu Leonarda. Iza cijelog projekta stoji kompanija Torart koja je sjedinila tehnologiju sa umijećem. Čovjek, to jest umjetnik je i dalje potreban za finese na skulpturi, ali robot koristi bluprint, robotički skalpel, vodene mlazove pod visokim pritiskom da bi iz bloka mermera dobio figuru poznatog umjetnika, prenosi Bravacasa.rs.

Fotograf Gabrijel Galimberti je sa Paolom Vudsom i Klaudijom Kalb radio naslovnicu i priču za National Geographic o Leonardu i napravio fotografije robota u kamenolomu u Karari.

Karara mermer je poznat još iz doba Starih Rimljana: rimski Panteon i Trajanov stub načinjeni su od njega. Mnoge statue i renesansne skulpture takođe su izrađene od ove vrste mermera, Mikelanđelo je imao i svoj kamenolom u mjestu Pjetrasanta, odakle je i kamen iz kojeg je isklesao svog Davida, piše Bravacasa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This month we are celebrating Leonardo da Vinci that died 500 years ago. I have worked with Paolo Woods @paolowoods and Claudia Kalb for a story on the enduring influence of Florentine polymath that is this month's National Geographic cover @natgeo / In the famed Carrara quarries a robot is sculpting a marble statue depicting Leonardo da Vinci. Torart @torart_italy , the company producing the statue, is based at the heart of the quarries where marble has been carved since the times of the romans. They offer artists the entire marble service from selecting the bloc deep in the mountain till the final sculpture ready to ship. Uniting technology and craftsmanship, just like Leonardo liked, artisans here use computer-generated blueprints, robotic scalpels, high-pressure water jets and their own handwork for reproductions and original pieces by some of the world’s most famous artists. #leonardodavinci #davinci #marble #quarry #carrara #marmo @torart_italy

A post shared by Gabriele Galimberti (@gabrielegalimbertiphoto) on

Katedrala u Sijeni ili Marble Arch u Londonu, kao i Bijela kuća u Vašingtonu napravljeni su od bijelog mermera. Zašto je ovaj mermer toliko slavan? Odgovor leži u tome što mekoća i homogenost ovog materijala, zajedno sa otpornošću i čvrstinom, daju sjajne osobine mermeru, i za dekoraciju i za gradnju.

Mali indeks odbijanja svjetlosti kalcita, od koga je sačinjen mermer, omogućava da svjetlost prodre nekoliko milimetara pod površinu prije nego što se odbije, što ovom kamenu daje karakterističan "sjajno-voštani" izgled. Zahvaljujući tome, mermerne statue i dekorativni predmeti djeluju nevjerovatno "živo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije