Vizuelna umjetnost

Retrospektivna izložba slika i predmeta Dragana Providžala u MRS

Retrospektivna izložba slika i predmeta Dragana Providžala u MRS
Foto: Ustupljena fotografija | Rretrospektivna izložba slika i predmeta Dragana Providžala u MRS

BANJALUKA - Rretrospektivna izložba slika i predmeta autora Dragana Providžala iz Trebinja u Muzeju Republike Srpske (MRS) biće otvorena 28. maja u 19 časova.

Providžalo je radni i umjetnički vijek proveo u Švajcarskoj gdje je bio dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika "Uroš Predić" i tu je učestvovao na više kolektivnih izložbi.

Kako je saopšteno iz Muzeja Republike Srpske, ovo je druga samostalna izložba Dragana Providžala u otadžbini, a riječ je o gotovo 50 godina stvaralaštva.

"Ostvarenja ovog autora urađena su u različitim tehnikama, po pravilu su kamernog formata i često na papiru. Njegov rad različitih tema je je rađen u sljedećim tehnikama: tušem, akvarelom i akrilom na papiru, porculanu, staklu i kristalu", navedeno je u saopštenju.

Inspirisan Studijom trave jednog od najvećih predstavnika renesanse Albrehta Direra, pojašnjeno je dalje, Providžalo je odlučio da se sa ozbiljno posveti i hortikulturi, jer je floralni dio priče imao veliki uticaj na njegov rad u kaligrafiji koja polaznu tačku ima u finom rukopisu.

Retrospektivnu izložbu Dragana Providžala posjetioci Muzeja Republike Srpske moći će da vide do 12. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije