Vizuelna umjetnost

Ruski ilustrator odao počast Tarantinu: Heroine kao pin-up djevojke

Ruski ilustrator odao počast Tarantinu: Heroine kao pin-up djevojke
Foto: N.N. | Ruski ilustrator odao počast režiseru: Heroine Tarantina kao pin-up djevojke

Ovog ljeta holivudska zlatna prašina vratila nas je u kasne šezdesete godine, u zlatno doba Holivuda, kroz film nostalgičnog naziva "Bilo jednom u Holivudu", najnovije, deveto ostvarenje reditelja i scenariste, dobitnika "Oscara" Kventina Tarantina.

Film koji obara rekorde gledanosti u svijetu, ali i regionu, prava je holivudska priča o jednom glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji. Njihovo putovanje odvija se na vrhuncu novog, hipi Holivuda, u kojem seks, droga i rokenrol počinju da se prikazuju na revolucionaran način, a davne 1969. godine u Los Anđelesu.

Glavni protagonisti u filmu su Rik Dalton (Leonardo Dikaprio), bivša zvijezda vestern TV serije, i njegov dugogodišnji dvojnik Klif But (Bred Pit), a priča je smještena u vrijeme zadnjih trzaja zlatnog Holivuda u kojem se oni bore za svoj uspjeh u svjetskoj prijestonici filmske industrije koju više ne prepoznaju. Ali Rik ima popularnu komšinicu - Šeron Tejt (Margo Robi) i čini se da će im ona biti od pomoći. Ali...

A nakon što ste pogledali film, ili možda tek planirate, izvjesno je da ćete poželjeti da se prisjetite i ranijih ostvarenja Kventina Tarantina. Isto je učinio i ruski ilustrator po imenu Andrej Tarusov, s tim da je on odlučio da svoj talenat za crtanje iskoristi da bi odao počast velikom režiseru.

On je, naime, napravio ilustracije nekih od najpoznatijih ženskih likova iz Tarantinovih filmova, a povod mu je bio upravo film "Bilo jednom u Holivudu". Ove heroine popularne kulture je nacrtao tako da podsjećaju na pin-up djevojke iz sredine 20. vijeka. Pin-up djevojke su modeli čije se fotografije proizvode masovno i uopšte u javnosti prihvataju kao dio pop-kulture. Fotografije i crteži modela namijenjeni su za kačenje ili lijepljenje po zidovima, jer sam engelski pojam "pin-up" znači "okačiti na zid".

A na Tarusovim ilustracijama prikazane su Margo Robi upravo iz filma "Bilo jednom u Holivudu", Mija Volas, Džeki Braun, Lusi Lu, Beatriks Kido, Uma Turman, Dajana Kruger i drugi popularni ženski likovi iz legendarnih filmova Kventina Tarantina kao što su "Petparačke priče", "Prokletnici", "Kill Bill"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije